Tenen futur les ‘startups’ en l’actual context de COVID-19?

Blog > Empreses > Tenen futur les ‘startups’ en l’actual context de COVID-19?

La crisi sanitària de la COVID-19, encara no resolta, ha donat pas a una crisi econòmica que ha trasbalsat a la majoria d’empreses. En aquest complicat escenari, també es troben un gran nombre de ‘startups’ que s’han vist sorpreses per una situació que mai havien viscut. 

No obstant això, l’especial idiosincràsia d’aquest tipus d’empreses, la majoria àgils i joves, les fa susceptibles de convertir-se en autèntiques supervivents i precursores de nous models de negoci en l’era postcovid. Ara bé, com en tot, cal matisar, perquè algunes també es veuran greument afectades per la pandèmia. En canvi, d’altres poden sortir reforçades, gràcies a la seva capacitat per adaptar-se ràpidament. I, fins i tot, a l’oferta de serveis digitals que avui dia resulten imprescindibles. 

A grans trets, aquests negocis emergents també s’hauran d’estrènyer el cinturó i centrar-se més en la rendibilitat i en el flux positiu d’ingressos que en el creixement a qualsevol preu. Això representa un marcat canvi de tendència respecte a l’última dècada, durant la qual, algunes d’aquestes companyies havien estat capaces de recaptar enormes quantitats de capital, sense arribar a demostrar rendibilitat. 

Les empreses emergents se centren en les línies de negoci més sòlides 

Ara és una època de canvis i toca acostumar-se a treballar amb menys ingressos. I això probablement forçarà moltes ‘startups’ a repensar les seves estratègies per centrar-se en les línies de negoci més sòlides i deixar de banda altres projectes més innovadors que no eren rendibles o es presentaven més incerts, perquè estaven en fase d’exploració. És a dir, ara es veuran obligades a ser més eficients i a centrar-se en el nucli dels seus negocis, deixant per més endavant els projectes més disruptius. 

Però, com hem comentat, la capacitat de fer canvis a l’empresa ràpidament per adaptar-se a una nova situació és precisament també l’avantatge que tenen aquestes empreses emergents davant d’un context com l’actual. A grans trets, les ‘startups’ tenen més facilitat per canviar, tancar projectes i reorientar-se cap a allò que realment els dóna beneficis, o fins i tot canviar el seu model per complet. Es pot dir que són més resilients als canvis que les grans companyies i això, a hores d’ara, juga a favor seu.

De naturalesa digital

Un altre dels factors que pot ajudar a aquest tipus de companyies a sobreviure en aquests temps tan difícils és la seva menor dependència d’estructures físiques i oficines per operar. Aquestes companyies tenen l’avantatge de comptar amb equips deslocalitzats, per als quals el treball en remot no suposa cap novetat. Això els fa menys vulnerables a les afectacions que estem vivint. És a dir, no els costa tant prescindir d’unes oficines físiques i majoritàriament compten amb models de negoci que ja operaven, quasi al 100%, per canals digitals.

En aquest sentit, la crisi pot fins i tot ajudar a reforçar el model de negoci d’algunes d’aquestes companyies; doncs, els seus serveis ara poden ser més rellevants que mai. Un exemple, les entitats especialitzades en solucions de pagament digitals o plataformes de venda en línia o ecommerce, etc. Vulguis o no, la pandèmia ha impulsat la digitalització i l’ús de solucions digitals de pagament. Per tant, tot això clarament els beneficia.

Tenint en compte aquests aspectes es pot afirmar que, segurament, l’impacte de la Covid serà molt heterogeni, amb diferències molt marcades per sectors. Lògicament les ‘startups’ vinculades a sectors com el turisme o l’oci es veuran més perjudicades. Al contrari de les dedicades a solucions online i comerç electrònic, que fins i tot, poden arribar a créixer de forma notable.

Temps de crisi, temps de noves oportunitats 

Igual que en anteriors crisis, l’actual també pot generar determinades oportunitats de negoci sorgides de noves necessitats no cobertes, que es faran més evidents en l’escenari postcrisi. Sens dubte, moltes de les tendències que ara mateix  estan en marxa, com el teletreball, la formació en línia, les gestions online…, han vingut per quedar-s’hi. Així doncs, és inevitable fer-se la següent pregunta: la COVID podria ser el brou de cultiu de la propera gran ‘startup’? Doncs, no seria d’estranyar que apareguin noves empreses per donar resposta a necessitats socials sorgides en temps de pandèmia

En resum, fins i tot en aquests moments tan complexos, l’emprenedoria no cessa ni para de reinventar-se. Els pronòstics són que en els pròxims mesos apareguin nous models de negoci a mida de ‘la nova normalitat’. Empreses que, segurament, es basaran en models més cooperatius, en compartir actius, recursos i fins i tot, espais entre companyies, per generar ecosistemes empresarials més resilients als canvis.  

Des de Cobertis volem ajudar als emprenedors i les ‘startups’; per això, posem al vostre abast tota una àmplia gamma d’assegurances a mida de les vostres necessitats. Si voleu conèixer els detalls, no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres. 

 

Cobertis
The author: Cobertis
No comments to read

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *