L’arribada de la tecnologia a les empreses ha suposat un gran avenç pel dia a dia de tots els treballadors. Tot i que segons l’Índex d’Economia i Societat Digital, de la Comissió Europea, únicament el 14% de les pimes espanyoles tenen un pla de digitalització, és un fet que cada cop més teixit empresarial nacional s’està sumant a aquest procés.
I és que la digitalització aporta molts valors positius, especialment a l’hora de tractar, administrar i guardar les dades, que s’han convertit en un dels béns més grans de les empreses. Per això, és important remarcar que tots els treballadors han de ser conscients de la importància que aquests estiguin ben protegits.
Però, per aconseguir que les dades estiguin segures. des de les empreses cal impulsar una sèrie d’accions perquè tots els treballadors coneguin els riscos a què s’està exposat i com els han de minimitzar. D’aquesta manera, es crearà una cultura sòlida de la ciberseguretat.
El primer de tot és que les empreses analitzin els riscos a què estan exposades, els més atacs més comuns són:
- Phishing, o suplantació didentitat. És un dels atacs més comuns i el seu objectiu principal és el robatori de dades falsejant webs per poder aconseguir informació confidencial sense ser detectats.
- Malware. L’objectiu principal és assolir un sistema informàtic i fer-lo malbé. Hi ha diversos tipus, encara que els més comuns són ransomware, segrest dinformació a canvi duna quantitat de diners, els spyware i troians que instal·len programes per robar informació.
- Atac dun intermediari (MitM). Lobjectiu és el robatori dinformació i ho obté quan hi ha un enviament de dades entre dues parts, per exemple, a través dun correu electrònic, ja que ho intercepta. En la majoria dels casos aquest atac es produeix en connexions a xarxes no segures, com ara estacions, restaurants o aeroports.
- Injecció de SQL. L’objectiu és també el robatori d’informació, però aquesta vegada es basa en la inserció d’un codi que ataca directament els servidors. Moltes vegades es realitza mitjançant les pàgines webs corporatives que són més vulnerables.
- Atac de denegació de servei (DoS). En aquesta ocasió, el robatori d’informació es produeix mitjançant la saturació dels sistemes per esgotar els recursos i que els accessos als usuaris no es puguin completar.
Un cop comprovats els riscos més típics és hora d’obtenir eines que ajudin a minimitzar aquests, com ara antivirus, servidors propis, tallafocs, crear xarxes segures i explicar a tots els treballadors la importància del seu ús al seu dia a dia i que evitaran grans ensurts en un futur.
Per això, el millor és que un tècnic especialitzat expliqui les eines que l’empresa està utilitzant per protegir-se de ciberatacs, així garantirem que tots utilitzen els instruments de prevenció adequadament, evitant esquerdes de seguretat.
Però no es pot deixar en una jornada informativa, sinó que és important que estigui especialista estigui sempre disponible a l’empresa perquè en cas de dubte se’l pugui consultar, o en cas que necessitat aporti solucions segures, com per exemple davant d’un viatge , la necessitat de connectar-se al servidor des d’un dispositiu domèstic, etc.
D’aquesta manera aconseguirem que tots els treballadors estiguin alineats i siguin conscients dels grans ciberriscos als quals s’està exposat, encara que sens dubte en cas que arribi a passar qualsevol d’aquests ciberdelictes el millor és comptar amb una assegurança especialitzada en ciberriscos que garanteixi la tornada a la normalitat com més aviat millor. Per això, des de Cobertis oferim assessorament personalitzat per poder trobar la millor solució per al teu negoci.