Els principals reptes dels emprenedors de cara a 2021

Blog > Empreses > Els principals reptes dels emprenedors de cara a 2021

Aquest 2020 ho ha capgirat tot i, ara que estem a punt d’acabar-lo, molts autònoms aprofiten per fer balanç de com ha anat aquest any per al seu negoci, analitzant com els ha afectat la situació de pandèmia, els objectius que han pogut assolir o com s’ha vist afectada la seva facturació, entre altres qüestions. 

Sens dubte, la crisi sanitària ha derivat en una crisi econòmica i els professionals per compte propi, independentment del sector al qual es dediquin, estan entre els més afectats. De fet, en funció de com evolucioni la COVID-19, aquells que estan al capdavant de petits negocis podran obtenir més o menys rendibilitat amb els mateixos. Si els casos es redueixen i les mesures es flexibilitzen, els autònoms podran treballar més i augmentar els seus ingressos. Però si les mesures s’endureixen, es poden veure obligats fins i tot a tancar temporalment la seva empresa. 

Els emprenedors afronten l’any vinent amb optimisme

Ara bé, a grans trets, quins seran els possibles reptes que aquests professionals hauran d’afrontar en els pròxims mesos? Molts emprenedors afronten el 2021 amb un cert optimisme; doncs, coincideixen que pitjor que aquest any no serà. Ara bé, hi ha tota una sèrie de qüestions de vital importància per a ells, ja que, poden afectar a l’evolució de les seves empreses. Ens referim a:

  • Fer front a la crisi econòmica. De tots els reptes que hauran d’afrontar els autònoms en els pròxims mesos, aquest és un dels més importants. Perquè fins i tot encara que aviat ens vacunem, els experts creuen que la recuperació econòmica no es donarà d’un dia per l’altre. Les famílies han perdut molts recursos econòmics i això influeix de forma directa en el consum. Amb menys persones consumint, o consumint molt menys del que és habitual, els més afectats són els autònoms que estan al davant de petits negocis. Tant és així que molts experts creuen que per a aquests, la recuperació no serà real fins a mitjans de 2022. Tot i que tothom està desitjant que s’acabi 2020, tot sembla indicar que en 2021 tampoc se solucionarà tot de cop. No obstant això, els autònoms seguiran demostrant que estan fets d’una altra pasta i continuaran lluitant per tirar els seus negocis endavant.
  • La necessitat de transformar-se digitalment. Si alguna cosa ens ha demostrat l’arribada de la pandèmia és que ja no hi ha excuses per seguir retardant la transformació digital, ni tan sols en els petits negocis. Els professionals per compte propi saben ara que de la seva adaptació a les noves tecnologies pot dependre directament tant la rendibilitat del negoci com la supervivència d’aquest. Aquest és un hàndicap important, perquè no implica només fer una inversió econòmica. Primer cal que els autònoms es formin i s’informin sobre quines mesures són les més adequades per a la seva activitat i quines serien interessants aplicar en primer lloc. Aquells que no han emprès ja aquesta tasca, hauran de fer-ho, sens falta, en els primers mesos de l’any vinent.
  • Augment de la liquiditat. A un autònom li preocupa molt la rendibilitat del seu negoci, però també la seva liquiditat. Perquè de res serveix tenir milers d’euros pendents de cobrar per treballs prestats o productes lliurats, si quan arriba el moment de pagar els impostos o de pagar factures no hi ha diners líquids suficients per fer-ho. En els últims mesos, aquests professionals han prestat especial atenció a mesures encaminades a augmentar la seva liquiditat, i sembla que de cara a 2021 això seguirà sent una tendència. L’establiment de noves polítiques de pagament o la reducció de la despesa seran bastant habituals en el nou any.
  • L’increment de la morositat. És un fet que, des de fa ja diversos mesos, està augmentant de forma important. Afortunadament, no s’arriba als nivells vistos durant la crisi de 2008, però si la situació s’agreuja, es podrien veure xifres similars. A més, hi ha sectors que ho estan passant especialment malament (hostaleria, turisme, oci, retail, immobiliari, etc.), en aquest cas, el risc que deixin factures sense pagar pot ser alt. Fins i tot autònoms amb un volum de facturació bo, en el moment actual, es poden veure afectats per la morositat. De fet, si els teus clients no fan els seus pagaments a temps, o directament no els fan, no és només que tinguis un problema puntual de liquiditat, és que pots acabar convertint-te tu també en un morós, per no tenir diners per pagar.
  • Possibles canvis en el sistema de cotitzacions d’autònoms. Des del Ministeri de Seguretat Social s’ha proposat fer un canvi en el sistema de cotització dels autònoms i adoptar un model basat en ingressos reals. Els representants dels professionals per compte propi calculen que això podria afectar milions d’autònoms. Uns 700.000 veurien pujar la seva quota, mentre que una mica més d’un milió es beneficiarien d’una rebaixa. En tot cas, és un tema que està sobre la taula i que segurament, es resoldrà en els primers mesos de 2021.

En definitiva, el que ha succeït aquest any era impossible de preveure i les conseqüències d’aquesta crisi han afectat la gran majoria dels professionals per compte propi, que s’han quedat molt lluny dels objectius que s’havien marcat pel 2020. Per això, les esperances estan posades en el nou any que estem a punt de començar. 

Des de Cobertis, volem estar al costat dels professionals autònoms. Per això, us oferim les millors assegurances multirisc pels vostres negocis, perquè esteu coberts davant de qualsevol imprevist. 

Cobertis
L'autor Cobertis
No hi ha cap comentari per llegir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *