Ja fa més d’un mes que va entrar en vigor el Decret Llei que obliga a registrar la jornada laboral. Des de l’endemà de la seva publicació, el 13 de maig totes les empreses han d’anotar diàriament l’inici i finalització de la jornada de treball dels seus empleats i empleades amb l’objectiu de controlar l’excés d’hores extres.
Aquest registre s’haurà de conservar durant quatre anys i estarà disponible per al treballador, els seus representants sindicals i la Inspecció de Treball i Seguretat Social. No tenir-lo serà motiu de sanció greu amb multes que oscil·len entre 626 i 6.250 euros.
Inicialment la Inspecció de Treball i Seguretat Social no va multar a aquelles empreses que no tinguessin el registre horari establert, sempre que demostressin que estaven posant-se mans a l’obra per implementar-ho. Els van donar un marge no superior d’un mes per adaptar-s’hi.
Les principals dificultats dels autònoms a l’hora d’adaptar-se a la nova llei
Una de les principals qüestions des de l’entrada en vigor d’aquesta nova regulació de l’horari laboral és conèixer com ho estan afrontant les empreses. Afecta a totes de la mateixa manera? Cal dir que moltes companyies, sobretot les grans i mitjanes, ja comptaven amb un registre horari des de fa temps; doncs, servia entre altres factors, per mesurar la productivitat o la conciliació de les seves plantilles.
Ara bé, els problemes els estan patint sobretot els autònoms amb treballadors a càrrec i les microempreses. En aquests casos, els registres no existien i aplicar-los els suposa una despesa econòmica bastant elevada. No obstant això, tal com indica la Llei, estan igual d’obligades a implantar-lo que la resta.
A banda dels aspectes purament econòmics, les petites i mitjanes empreses també tenen dubtes sobre aspectes relacionats amb l’aplicació del registre de la jornada laboral en situacions com el teletreball; el treball per objectius; el treball intel·lectual; els comercials; els treballadors que presten els seus serveis en el domicili del client (manteniments, avaries, subcontractats); les empreses amb múltiples, entre altres casos.
Un altre tema, una mica controvertit, va ser el fet que determinats treballadors queden exclosos del registre horari. Ens referim als anomenats col·lectius especials, en els quals, el temps de treball és necessàriament més flexible que en la resta i per això, se’ls permet saltar-se aquesta nova norma. Formarien part d’aquest grup:
- Directius d’empreses
- Autònoms
- Esportistes professionals
- Artistes que participin en un espectacle públic
- Personal de servei domèstic
En definitiva, si estàs al capdavant d’un negoci i necessites saber tots els requisits que has de complir segons aquesta nova normativa, no dubtis a consultar la Guia sobre el registre de la jornada del Ministeri de Treball.
D’altra banda, si vols conèixer les millors assegurances per a la teva companyia i pels teus treballadors, a Cobertis podem informar-te de les opcions més adients.