Com han de fer la declaració de la Renda els autònoms que han rebut ajudes? 

Blog > Empreses > Com han de fer la declaració de la Renda els autònoms que han rebut ajudes? 

La declaració de la Renda d’enguany està envoltada de molts dubtes i incògnites relacionades amb l’impacte econòmic de la crisi sanitària de la Covid-19. A hores d’ara, molts treballadors autònoms encara no saben si és obligatori declarar les ajudes que van rebre per part del Govern per pal·liar els efectes de la pandèmia en el seu negoci.  

D’entrada cal dir que si vas necessitar aquest tipus de prestacions, ho hauràs de fer constar a la teva declaració. El motiu és que tributen com qualsevol altra subvenció i han d’emmarcar-se dins del bloc de rendiments del treball. Això és degut al fet que es tracta de subsidis vinculats a la pròpia activitat econòmica, en aquest cas, al descens en la facturació.  

Una altra qüestió que genera incertesa són els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO). Com afectarà la tributació d’aquestes prestacions al resultat de la Renda d’enguany? Com sabem, els treballadors que han estat en ERTO passen a tenir un pagador més: el SEPE. I això implica que el mínim obligatori per presentar la declaració baixa dels 22.000 euros quan es té un únic pagador als 14.000 euros, si la quantitat cobrada per aquest segon (i consecutius, si n’hi ha) és de més de 1.500 euros. Per tant, a la gran majoria d’empleats que han estat en ERTO els correspondrà sí o sí fer la declaració. I és molt probable que el resultat sigui favorable a Hisenda.  

Com fer constar les prestacions rebudes 

Retornant a les compensacions econòmiques, cal dir que una de les més populars va ser la prestació extraordinària per cessament d’activitat. Precisament, es va crear per a aquells professionals que, o bé no van registrar cap ingrés perquè van haver de tancar el seu negoci durant els mesos més durs del confinament, o bé la seva facturació es va reduir fins a un 75%.  

Sigui com sigui, hauran de reflectir-la a la declaració com a rendiment del treball. No obstant això, hi ha una excepció a tenir en compte: els primers 2.000 euros estan exempts. Ara bé, tot i que l’import rebut al llarg de l’any sigui inferior a aquesta quantitat, per a la teva tranquil·litat, t’aconsellem incloure’l a la Renda. En aquesta mateixa línia, cal recordar que, si vas rebre alguna compensació econòmica facilitada per la comunitat autònoma on resideixes, també s’ha d’afegir a l’IRPF. 

Què passa amb els crèdits ICO? 

Els crèdits ICO Covid-19 impulsats pel Govern van ajudar molts autònoms, durament colpejats per la crisi, a finançar els seus negocis. Però, s’han de fer constar a la Renda? Aquí la situació és diferent doncs, es tracta d’un préstec que s’ha de tornar, per tant, no tributa. A més, és possible que com autònom puguis deduir els interessos del crèdit com a despeses.  

Tampoc tributen les exoneracions de quota al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA). Pel mateix motiu: perquè no s’atorga cap import econòmic, sinó que es dispensa de l’obligació de pagar. Però, de nou, encara que ambdues prestacions no tinguin cap impacte sobre l’IRPF, és recomanable incorporar-les a la declaració.  

Compte!, hi ha sancions per no declarar les ajudes 

En cas de no reflectir les ajudes, la normativa preveu diverses sancions que depenen de la quantia deixada de declarar i de si l’oblit del treballador va ser involuntari o intencionat (el que es coneix com a ocultació). En aquesta línia, la llei determina que si la quantitat és menor a 3.000 euros, hi hagi o no ocultació, la infracció és lleu, i la multa serà del 50% sobre la quantitat deixada d’ingressar.  

Si el que no s’ha declarat supera els 3.000 euros i hi ha, a més, ocultació, la conducta es qualifica de greu i el recàrrec oscil·la entre el 50% i el 100%. En canvi, si el contribuent va utilitzar mitjans fraudulents per evitar tributar per les ajudes, la infracció és molt greu i la sanció ascendeix fins al 150%. 

Així doncs, davant del dubte sobre incloure o no determinades subvencions, sempre és preferible afegir-les. A Cobertis estem al teu costat per assessorar-te sobre les assegurances que més et convenen pel teu negoci i també, per indicar-te quines de les teves pòlisses compten amb beneficis fiscals. 

En aquest sentit, et recordem que els plans de pensions i altres assegurances d’estalvi et permeten poder reduir-te les aportacions a la base imposable de l’IRPF. Des de l’1 de gener d’enguany, el límit màxim d’aportació és de 2.000 euros a l’any. També, desgraven altres pòlisses que acostumen a tenir els professionals autònoms com les de Salut, Vida, Responsabilitat Civil Professional, Llar, Comerços i Oficines. Tens dubtes?, et recomanem que et posis en contacte amb nosaltres, estarem encantats d’assessorar-te! 

 

Cobertis
The author: Cobertis
Read all comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *