Quins són els sectors econòmics més perjudicats i beneficiats per la crisi de la COVID-19?

Blog > Empreses > Quins són els sectors econòmics més perjudicats i beneficiats per la crisi de la COVID-19?

La pandèmia ha colpejat amb duresa la immensa majoria dels sectors de l’economia. No obstant això, també ha generat oportunitats laborals per a determinats àmbits, com per exemple, els vinculats al comerç electrònic i les noves tecnologies.

Entre els sectors professionals, als quals, els ha afectat més la recessió econòmica provocada per la crisi de la COVID-19 cal destacar especialment: 

  • Hostaleria i restauració. Aquest sector està patint molt directament les conseqüències de l’actual situació d’emergència sanitària. D’una banda, per les mesures restrictives, per evitar contagis, aprovades pel Govern i, de l’altra, perquè tenint en compte les repercussions econòmiques vinculades a la pandèmia -ERTE, acomiadaments…-, sortir a menjar fora és una de les primeres despeses extra que la majoria de famílies retallen. Tot plegat, podria suposar el tancament d’un terç dels establiments hostalers, fins a 100.000, i la pèrdua d’entre 900.000 i 1,1 milions de llocs de treball, entre directes i indirectes, en el pitjor dels escenaris.
  • Hotels i activitat turística. La indústria hotelera i el turisme és molt possible que trigui bastant a recuperar-se o bé, que mai torni a assolir els nivells previs a la pandèmia. Està clar que, ara mateix, la gent no surt ni viatja tant. De fet, fins i tot en recessions no relacionades amb pandèmies, aquestes indústries acostumen a ser les primeres i les més afectades, perquè depenen d’ingressos discrecionals, que per a molts són escassos o inexistents, sobretot, en temps de dificultats econòmiques.
  • Cultura, art i entreteniment. Igual que l’hostaleria i el turisme, la indústria de les arts i l’entreteniment s’ha vist durament afectada per la crisi de la Covid-19, tant per les limitacions que els va obligar a tancar, com perquè acaba sent una despesa prescindible en aquests moments.
  • Indústria de l’oci. Negocis enfocats a la recreació, entreteniment, esports i turisme, també estan patint de forma molt contundent les conseqüències d’aquesta crisi. I especialment, l’oci ha experimentat el major impacte en el curt termini com a resultat de les restriccions a les grans concentracions en el cas de concerts, discoteques, etc.
  • Activitat immobiliària. El sector immobiliari és una indústria que ho està passant malament davant la crisi econòmica ocasionada per la pandèmia, encara que no es preveu que sigui tan greu com va ser el 2008. Aquesta indústria pot trasbalsar-se a causa de la situació actual, tant des del punt de vista residencial com comercial. Els motius són la destrucció generalitzada de llocs de treball i la minva dels estalvis de les llars.
  • Activitats susceptibles d’automatitzar. La recessió generalitzada al conjunt del planeta ja coincideix amb l’auge de la intel·ligència artificial i l’automatització, posant en risc qualsevol feina que un ordinador o robot pugui fer. Si les empreses poden fer servir un software més econòmic que faci les tasques més ràpides i amb més precisió, sens dubte, pot arribar a afectar a un bon nombre de treballadors. 

En aquest sentit, els més vulnerables són ocupacions a plantes de fabricació, tasques de secretaria, gestió d’inventaris i responsabilitats en la indústria de preparació i servei d’aliments. De fet, les tasques de magatzem han estat durant molt de temps vulnerables a l’auge de l’automatització i aquesta dinàmica sembla que empitjorarà en els temps que estem vivint.

Perfils laborals amb bones perspectives de creixement, malgrat la COVID-19

Però, com hem avançat a l’inici, la situació actual també ha generat oportunitats laborals per a determinats perfils com els vinculats al comerç electrònic. La nova normalitat ha enfortit algunes professions que, tot i que ja estaven mostrant un important desenvolupament, han crescut encara més a conseqüència del context actual. Ens referim al comerç electrònic, la logística, la intel·ligència de dades, la intel·ligència artificial, la ciberseguretat, perfils concrets en l’àrea d’atenció a client i els responsables de gestió de noves tecnologies de la informació (TIC).

De fet, un dels perfils laborals més demandats del 2021 serà el de Responsable de comerç electrònic o e-commerce. Una posició laboral que es configurarà com a expert en la gestió, de principi a fi, del procés de venda online d’una companyia. Per això, caldrà que combini una visió estratègica del negoci amb coneixements tant tecnològics (desenvolupament web, solucions mòbils i analítica web) com d’operació logística.

A més, si l’e-commerce pren protagonisme, també ho fa la logística. Com sabem, en fer una compra en línia, no només s’adquireix el producte escollit, sinó també el seu lliurament en un lloc concret, en un termini de temps determinat i sota unes condicions establertes. La logística és un element fonamental del comerç electrònic i una part integral de la proposta de valor que una botiga online pot oferir als seus clients. 

De manera que el creixement del comerç electrònic és directament proporcional a la demanda de professionals especialitzats, que garanteixin la competència de qualsevol plataforma d’e-commerce i el seu èxit al llarg del temps. Lligat a això, òbviament, també s’impulsaran altres posicions relacionades amb la ciberseguretat, les dades o la intel·ligència artificial, com ja hem comentat.

Sens dubte, no hi ha marxa enrere i molts comerços s’han adaptat a aquesta nova forma de comercialització. Es van adonar que, durant el confinament, per no perdre oportunitats de venda, havien de situar-se on hi havia el client. Un canvi de mentalitat i d’organització que reforça altres professions més tecnològiques. 

A Cobertis, però, et dediquis al sector que et dediquis, volem estar al teu costat per oferir-te les millors assegurances pel teu negoci, garantint-te que estiguis protegit, tant en cas de patir pèrdues ocasionades per l’actual situació de pandèmia, com altres contratemps i accidents més quotidians. 

Cobertis
The author: Cobertis
Read all comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *