Originàriament, aquest mètode era emprat pels serrallers de Dinamarca als anys 70, era una tècnica utilitzada per desbloquejar cilindres sense causar danys irreversibles als panys . No hi havia cap finalitat delictiva. Més tard apareix la clau bump, una clau manipulada amb la que, un cop introduïda al pany, es colpejava a la seva base amb un martell o similar amb la finalitat de fer saltar els pistons i poder donar-li la volta a la clau fins obrir la porta.
Als inicis del segle XXI un programa de televisió holandesa fa un reportatge sobre aquest mètode i els seus orígens i paral·lelament comença a parlar-se també a EEUU com un problema de seguretat.
Posteriorment, i amb l’arribada d’internet, aquesta tècnica va començar a utilitzar-se de forma il·lícita arreu per tal d’accedir als domicilis aliens de forma ràpida, relativament silenciosa i sense danys. Podreu trobar un munt de tutorials a la xarxa on s’explica amb detall on comprar una clau bump, com fabricar-la i com utilitzar-la.
Parlem d’una de les tècniques de robatori més utilitzada en els últims temps i el més preocupant és que entre el 85 i el 90% dels panys instal·lats són susceptibles d’accés mitjançant aquesta tècnica, fins i tot molts d’aquells que es fan anomenar d’alta seguretat i de marques de prestigi.
Alhora que s’han incrementat els robatoris aplicant aquest mètode, han aparegut també els panys antibumping. I les asseguradores han anat donant cobertura a aquest tipus de robatoris sense força.
Judith Ramentol
Back Office Sinistres Llar