Tens dispositius intel·ligents a casa teva? Pren nota d’aquests consells de ciberseguretat

Blog > Particulars > Tens dispositius intel·ligents a casa teva? Pren nota d’aquests consells de ciberseguretat

Assistents virtuals com Alexa, Siri o Cortana; televisions o altaveus intel·ligents; videoconsoles; joguines que es connecten online o que es geolocalitzen… La domòtica cada vegada té més protagonisme a qualsevol racó de la nostra llar. És a dir, s’ha incrementat considerablement el nombre de famílies que incorporen dispositius intel·ligents amb diferents funcionalitats en els seus habitatges. 

Sens dubte, viure en una casa intel·ligent ens proporciona tota una sèrie de beneficis i comoditats en el nostre dia a dia. Ara bé, hem de ser molt curosos a l’hora d’utilitzar aquests dispositius, ja que poden ser fàcilment hackejats a l’estar connectats a xarxes Wifi, sistemes en el núvol i dispositius mòbils. 

És a dir, els atacants poden accedir als sistemes de càmeres de seguretat de la teva llar, als d’il·luminació i als sistemes de climatització, o fins i tot fer-se amb la teva informació personal i financera. Per tant, podrien ocasionar-te greus pèrdues econòmiques. 

Mesures per evitar els ciberatacs

Així doncs, si vols protegir el teu habitatge dotat de tecnologia intel·ligent de possibles vulneracions, has de tenir en compte els següents aspectes: 

  • Comprovar la configuració de la xarxa Wi-Fi. Sempre és aconsellable canviar el nom i contrasenya, amb els quals, està configurat el router per defecte. És important que estableixis una clau ben segura –amb números, lletres, majúscules i minúscules- per evitar que terceres persones puguin connectar-se a la teva xarxa i als teus aparells sense el teu permís.
  • Revisar les contrasenyes d’accés als dispositius. De la mateixa manera, recorda sempre canviar les contrasenyes i l’usuari d’accés que ve de sèrie en els diferents dispositius, ja que aquestes dades a vegades són iguals en tots els dispositius d’un mateix model, per tant, són fàcilment localitzables a la xarxa.
  • Comprovar la configuració de privadesa i seguretat. Gairebé tots els articles connectats compten amb un menú de ‘configuració’ en les seves aplicacions o al web que els administra des d’on és possible fer un ajust de la privacitat i seguretat. D’aquesta manera, es podrà evitar que obtinguin informació amb fins comercials. Per exemple, els assistents de veu solen guardar un historial d’entrades d’àudio quan s’interactua amb ells i aquest historial pot ser consultat o esborrat.
  • La importància de les actualitzacions. Recorda posar en marxa les actualitzacions automàtiques en els dispositius intel·ligents. Això és clau perquè estiguin protegits davant de possibles forats de seguretat.
  • Activa l’opció de cerca d’antivirus. Algunes Smart TVs, per exemple, compten amb aquesta funció i és interessant que es realitzi periòdicament, ja que molts d’aquests televisors compten amb aplicacions (a les que s’accedeix amb comptes que inclouen dades personals) i a la majoria es connecten memòries USB o discos durs. 
  • Revisa les aplicacions dels dispositius IoT (Internet of Things). De la mateixa manera que en els telèfons mòbils o tauletes, quan instal·les una nova opció es donen permisos a la mateixa; en la configuració dels aparells IoT ha de ser possible revisar-los i desactivar aquells que no interessen. També, a l’hora de descarregar noves funcionalitats per a aquests dispositius, és important que optis per les botigues oficials; ja que, si ho fas des d’altres llocs, pots ser víctima d’algun ciberatac o infecció per malware.

A més, de prendre aquestes mesures; en aquests casos, també et pot ser d’utilitat revisar les cobertures de la teva assegurança de la llar o de defensa jurídica per estar protegit davant de qualsevol contratemps. Si tens dubtes, a Cobertis et podem ajudar i assessorar, perquè sàpigues com actuar en aquests casos. Informa’t amb nosaltres!

Cobertis
The author: Cobertis
No comments to read

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *