Els professionals autònoms han patit, amb contundència, els efectes econòmics derivats de la crisi sanitària de la COVID-19. Les mesures de contenció de la pandèmia els han obligat a molts d’ells, especialment als pertanyents als sectors de l’hostaleria, turisme i l’oci, a tancar les seves empreses, implementar ERTO i demanar préstecs davant les caigudes de la facturació en picat, entre altres qüestions.
Ara acabem de començar 2021. Un any que, d’entrada, ve carregat d’importants novetats en matèria fiscal, de cotització i jubilació, que els professionals autònoms no poden passar per alt; els afecten directament. Alguns dels decrets, normes d’Hisenda i de la Seguretat, ja es van publicar l’any passat. De fet, ja es va aprovar una pujada d’entre 3 i 12 euros a la seva quota a la Seguretat Social, que es tornarà a produir, possiblement, en els primers mesos d’aquest any.
Sens dubte, es tracta d’una mesura controvertida, però que la Seguretat Social justifica afirmant que, amb això, pretén recuperar les quantitats perdudes durant 2020. Com sabem, amb la irrupció de la pandèmia a Espanya, les quotes es van ajornar. Per això, aquest organisme públic està demanant ara aquests diners als afectats, que veuen com la quota puja cada mes. No obstant això, han anunciat que la pujada es realitzarà de forma progressiva i que els treballadors autònoms amb una base de cotització més alta, pagaran més.
Dues de les ajudes més importants, els ERTO i el cessament d’activitat
Pel que fa a les ajudes, encara necessàries per a milers d’aquests treballadors, a finals d’aquest mateix mes de gener es discutirà la pròrroga dels ERTO i del cessament d’activitat. Aquells que ja no necessitin aquestes ajudes, però sí que les hagin percebut, han de saber que, en algunes modalitats de prestació, les autoritats competents revisaran si aquests professionals han complert amb els requisits per percebre-les.
Quant als canvis fiscals, de moment, ja hi ha modificacions que són segures, com el manteniment del sistema de mòduls, les pujades de tributació a determinats llindars de l’IRPF (pujada per a les rendes més altes de capital i treball), o l’aplicació de la famosa ‘Taxa Google’ que, encara que no afecti directament la majoria d’aquests treballadors, sí pot afectar els autònoms que treballen per a grans plataformes tecnològiques.
Altres canvis en matèria fiscal seran el nou impost al plàstic, que afectarà sectors com el comerç, l’hostaleria o la restauració; la pujada al 21% l’IVA de begudes ensucrades i edulcorades -tot i que la ministra d’Hisenda ha assenyalat que es mantindria al 10% actual per a bars i restaurants-; un augment que perjudicarà previsiblement a altres activitats com les màquines de venda automàtica. També, s’incrementarà l’impost de matriculació, que perjudicarà tant als que vulguin renovar el seu cotxe com als concessionaris, molts d’ells gestionats per treballadors per compte propi.
Canvis en l’edat d’accés a la jubilació i revalorització
Enguany també es produiran modificacions en el sistema de pensions. Dos dels més importants: el canvi en l’edat d’accés i la seva revalorització. Aquest any, els autònoms que vulguin jubilar-se hauran, o bé tenir complerts els 65 anys -si tenen 37 anys i 3 mesos o més cotitzats-, o bé, en cas de no tenir aquest període de cotització, haver complert els 66 anys. En cas de voler jubilar-se anticipadament hauran de tenir, almenys, 64 anys i acreditar un període mínim de cotització de 35 anys (15 d’ells, anteriors al moment de jubilar-se).
En referència a la pujada de pensions, de forma generalitzada, serà del 0,9% perquè és el que espera el Govern que pugin els preus en 2021. No obstant això, les mínimes i les no contributives (per incapacitat permanent, viduïtat i orfandat, a favor de familiars i de l’assegurança obligatòria de vellesa i invalidesa) s’incrementaran un 1,8%.
En definitiva, com a treballador per compte propi és fonamental estar al dia de tots els canvis i obligacions fiscals que tindran lloc en els pròxims mesos. A Cobertis, recorda, estem al costat dels professionals autònoms. D’una banda, us podem oferir les millors assegurances pels vostres negocis, perquè estigueu protegits davant de qualsevol contratemps. I de l’altra, hem posat en marxa, juntament amb JNR carterasdeseguros i Més Advocats, Cobertis Next, un nou servei d’assessorament integral en un dels moments més complexos i delicats: la jubilació dels mediadors d’assegurances, que també acostumen a ser autònoms.
En què consisteix? Doncs, en resum, es tracta d’una eina que prioritza totalment el servei al mediador que es troba en aquesta situació, per trobar una solució a la mesura de les seves necessitats. El servei es concreta en un mapa de possibilitats que detalla les diferents opcions possibles, valorades i avaluades amb les seves repercussions fiscals i laborals en funció del perfil i situació particular de cada corredor que està pensant com afrontar de la millor manera, aquesta nova etapa de la seva vida. En cas de dubtes o voler conèixer més detalls; posa’t en contacte amb nosaltres, estarem encantats d’informar-te!