Com actuar si el teu inquilí no et paga el lloguer? 

Blog > Particulars > Com actuar si el teu inquilí no et paga el lloguer? 

En els últims set anys, el nombre de persones que viuen de lloguer ha experimentat un notable creixement al nostre país. En aquest sentit, com a propietari has de tenir en compte diverses qüestions. Però, sobretot, hi ha dos riscos que probablement hauràs d e considerar: l’impagament per part del teu inquilí i els danys que puguin ocasionar al teu habitatge. 

De fet, segons un estudi recent de la patronal Unespa, els inquilins morosos deixen impagaments per 3.179 euros de mitjana als propietaris. En els casos més extrems, les asseguradores han arribat a pagar 15.000 euros per compensar la falta de pagament del lloguer per part d’un arrendatari. 

Pel que fa als desperfectes a l’immoble, habitualment no arriba a xifres tan elevades i ronden els 336 euros. Ara bé en determinades ocasions, poden arribar a assolir preus elevadíssims, 45.000 euros ha estat el cost màxim. 

A més des de la irrupció de la pandèmia, les incidències per impagament de lloguer s’han incrementat considerablement. De fet, aquest producte va duplicar la seva contractació durant el segon semestre del 2020, com asseguren des de l’Observatori Espanyol de l’assegurança de Lloguer (OESA). 

Si és el teu cas, és preferible que en un primer moment intentis arribar a un acord a les bones. Sens dubte, una cosa és endarrerir-se uns dies en el pagament del lloguer i una altra molt diferent acumular tota una sèrie de mesos sense pagar. En una situació com aquesta, com a propietari, primer has de contactar amb l’inquilí, sigui per telèfon o per escrit. Si el llogater no respon, hauràs de tornar a reclamar-li el pagament, però ja per via fefaent, és a dir, per mitjans que suposin una prova legal: burofax, conducte notarial, o acte de conciliació judicial. Si tot i això el teu inquilí no paga, no queda més remei que anar a judici. 

Consells útils per evitar inquilins morosos 

Hi ha alguna manera d’evitar veure’s en aquesta situació? D’entrada, és important que abans de llogar la teva propietat, comprovis la identitat de l’inquilí i la seva solvència (pots demanar-li còpia de dues nòmines i el seu número de la Seguretat Social). Altres mesures previstes per llei són:  

  • Fiança. Habitualment equivalent a una o dues mensualitats, com a mínim. 
  • Garanties complementàries. A més de la fiança legal, la Llei d’Arrendaments Urbans permet sol·licitar una garantia addicional que per a contractes d’habitatge està (des del 6 de març de 2019) limitada a un valor equivalent a dues mensualitats de renda. 
  • Aval personal privat. És més fàcil per a l’inquilí que el bancari, però el propietari haurà de comprovar la solvència de l’avalador. 
  • Assegurança d’impagament del lloguer. Algunes asseguradores cobreixen l’impagament del lloguer, el desnonament i els desperfectes als habitatges, però normalment s’exigeix que l’immoble sigui l’habitatge habitual de l’inquilí. Per tant, la teva asseguradora et protegirà davant de possibles llogaters morosos que no paguen la renda mensual, cobrint el pagament de les mensualitats que deuen, fins a un màxim de nombre de mesos establert al teu contracte de l’assegurança. 

Una altra de les seves cobertures estrella, com hem comentat, és davant els actes vandàlics o danys soferts en l’immoble. Aquest també és un dels riscos existents a l’hora de llogar el nostre pis. Per això, a través d’aquesta assegurança, ens donen la garantia que l’immoble estarà protegit davant deterioraments i desperfectes ocasionats a la llar. De vegades, fins i tot hi ha pòlisses que cobreixen el robatori al continent (no del contingut, ja que, són els béns de l’inquilí i per a això és el llogater qui ha de tenir assegurades les seves pertinences). 

D’altra banda, l’assegurança d’impagaments de lloguer disposa d’altres cobertures complementàries molt interessants com: 

  • El filtre de morositat. Això et donarà unes garanties, doncs la teva assegurança pot fer un estudi de morositat al possible inquilí. És a dir, abans de formalitzar el contracte de lloguer, la teva companyia d’assegurances, com a intermediària, realitzarà un estudi de viabilitat al candidat per comprovar la seva solvència econòmica i la protecció del lloguer. 
  • Defensa i assessoria jurídica. Més útil del que et penses: tindràs a la teva disposició un assessor legal en qualsevol moment que ho necessitis, quan passi qualsevol problema amb el teu inquilí, mentre tinguis el teu pis llogat. 

Així doncs, si tens un habitatge i estàs a punt de llogar-lo no te la juguis i contracta una assegurança d’impagaments. Tens dubtes? Posa’t en contacte amb nosaltres i t’informarem sobre les millors assegurances per protegir la teva llar com es mereix. 

 

Cobertis
L'autor Cobertis
No hi ha cap comentari per llegir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *