Com reclamar en cas de cancel·lació de vols, concerts o altres espectacles

Blog > Particulars > Com reclamar en cas de cancel·lació de vols, concerts o altres espectacles

Vols, hotels, concerts, partits de futbol, gimnasos, classes en acadèmies… La llista d’activitats suspeses, des de la declaració de l’estat d’alarma, és interminable. Molts consumidors es pregunten: a hores d’ara tindré dret a canviar les meves reserves o, almenys, a recuperar els diners?

Doncs, tenint en compte que la llei no contempla algunes de les situacions més comunes que ha provocat la pandèmia, l’èxit de les reclamacions dependrà, per tant, de cada cas i especialment, de la lletra petita de cada contracte. Et donem els detalls en cada cas:

Cancel·lació de vols 

Malgrat que l’espai aeri espanyol segueix obert i els diferents aeroports no han deixat d’operar, més de 110 països han prohibit l’entrada a viatgers espanyols o els obliguen a fer una quarantena una vegada que travessen les seves fronteres.

En aquest context, moltes companyies han optat per suspendre o reduir les seves connexions amb Espanya. Però, què succeeix si ja tenies reservat el teu vol abans de l’esclat de la crisi sanitària i la companyia el cancel·la? Es poden recuperar els diners? Doncs, tal com estableix la legislació els passatgers afectats per la suspensió d’un vol, podran triar entre el reemborsament del bitllet o viatjar en una altra data. Ara bé, no podràs exigir cap tipus de compensació addicional. És a dir, com es tracta d’una circumstància extraordinària, no tindràs dret a la indemnització econòmica recollida en el Reglament 261 i que es xifra entre 250 € i 600 €.

Però, què passa si ets tu mateix qui cancel·la el viatge per estar malalt o simplement per precaució, per evitar córrer riscos? Un cop més, ens trobem davant d’una llacuna legal que et podria costar més d’un disgust com a consumidor. De fet, si decideixes no viatjar per la Covid-19, és molt probable que perdis els teus diners, excepte que tinguis contractada una assegurança de viatge a tot risc.

Bitllets de tren i autobús

Si tenies comprats bitllets d’AVE o d’altres trens, no pateixis perquè Renfe ha posat en marxa un servei per canviar o anul·lar bitllets sense cap cost per a tots els passatgers que tinguessin previst viatjar en dates posteriors a la declaració de l’estat d’alarma.

En cas dels desplaçaments en autobús, si el viatge es cancel·la, t’hauran de retornar l’import del bitllet. Ara bé, si ets tu qui decideix no viatjar a una zona de risc o modificar la teva reserva per seguretat, has de posar-te en contacte amb l’empresa de transport i comprovar si s’estan donant facilitats per canviar la data del bitllet o directament cancel·lar. Dit d’una altra manera: no hi ha una norma que obligui a la devolució automàtica de diners en aquests casos, per molt justificat que estigui, i tot dependrà de la política de cancel·lacions de cada companyia.

Reserves d’hotel

Des del 26 de març, el Govern va acordar el tancament de tots els hotels i allotjaments turístics en tot el territori nacional. Al tractar-se d’una decisió de l’Executiu, recolzada en una situació d’emergència sanitària, els clients podran recuperar les reserves que fessin a partir d’aquesta data i fins que acabi l’estat d’alarma.

Ara bé, la situació es complica quan decideixes anul·lar la teva reserva d’hotel en un establiment que està situat fora d’Espanya i no té assegurança de cancel·lació a tot risc. En aquest cast, podries al·legar causes de “força major” en haver-se declarat una pandèmia a escala internacional. Si et trobes en aquesta situació, potser el més recomanable és que et posis en contacte amb l’allotjament per intentar flexibilitzar els canvis o, si escau, les cancel·lacions pertinents.

Entrades per a partits concerts, partits de futbol i altres espectacles

Com ja sabem amb l’entrada en vigor, el dissabte 14 de març, de l’estat d’alarma es va decretar la suspensió de tots els actes, revetlles i desfilades públiques programades.

Llavors, què passa amb aquella entrada de concert que vaig comprar? En general, les empreses organitzadores d’esdeveniments estan intentant posposar els diferents espectacles per reduir l’impacte econòmic que suposa aquesta mesura. Ara bé, si no et va bé la nova data que et proposen, per descomptat tindràs dret a reclamar l’import de l’entrada pagada per un concert partit de futbol o qualsevol altre espectacle.

Gimnasos, menjadors escolars i acadèmies

L’estat d’alarma també ha suposat el tancament temporal de locals i negocis no essencials, entre els quals, es troben els gimnasos, els menjadors escolars i les acadèmies d’idiomes. Quan es va dictar el Reial Decret molts usuaris ja havien pagat la mensualitat i fins i tot trimestres i cursos sencers. Ho podran recuperar i deixar de pagar?

Doncs, la llei actualment no preveu una solució per als contractes temporals o de tracte successiu que s’han vist suspesos per un motiu aliè a l’empresa, com és el coronavirus i les mesures aprovades per les autoritats per impedir la seva propagació. Per això, un cop més, el més aconsellable és que contactis amb les empreses per reclamar la part proporcional de la quota o bé, arribar a altres acords. 

Devolució de compres

És possible que abans de tot això, compressis un producte en una botiga física que et van donar opció a canviar-lo en un termini de 30 dies i que ara l’establiment es trobi tancat. Doncs, no et preocupis, perquè el Govern va deixar en suspens, el passat dimarts 17 de març, tots els terminis de devolució per evitar desplaçaments innecessaris. Per tant, podràs bescanviar l’article quan finalitzi l’estat d’alarma, sense cap problema.

En definitiva, com a consumidor tens els teus drets, per tant, en cas de patir alguna irregularitat o vulneració dels mateixos; no dubtis en fer la teva corresponent reclamació. En aquest cas, comptar amb assegurances com la de viatge –en cas de veure’t afectar per la cancel·lació d’un vol -, o amb una pòlissa de defensa jurídica poden ser de gran utilitat. A Cobertis et podem assessorar sobre l’assegurança que més et convé en aquests casos. Posa’t en contacte amb nosaltres i t’informarem!

Cobertis
L'autor Cobertis
No hi ha cap comentari per llegir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *