Com mantenir una bona salut mental

Blog > Particulars > Com mantenir una bona salut mental

Des de l’arribada de la pandèmia, amb el confinament, sembla que la salut mental ha pres més rellevància pública. Som més conscients de l’important que és cuidar el nostre cos, però també la nostra ment, especialment en els últims mesos a causa dels informes publicats, en els quals es recull que els efectes secundaris més grans de les restriccions han estat entorn d’aquesta àrea imprescindible de les nostres vides.

I és que, des que va arribar el coronavirus s’han incrementat les malalties psicològiques i la necessitat d’augmentar la inversió en serveis de salut mental per evitar un augment dràstic dels trastorns. Segons indica l’OMS, una de cada quatre persones al món ha tingut, té o tindrà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, i els trastorns mentals seran la primera causa de discapacitat a nivell mundial l’any 2030.

Tant és així, que per tal de visibilitzar aquest problema no paren de viralitzar-se continguts d’àmbit psicològic a xarxes socials, l’objectiu dels quals és conscienciar sobre determinats problemes, fins i tot donant a conèixer casos en què els problemes psicològics han resultat ser de vital rellevància entre personatges famosos.

Tot aquest boom mediàtic de la salut mental posa de manifest un dels problemes que més gent pateix, ja sigui a menor, mitjana o gran escala i és imprescindible ser-ne conscients per poder buscar la millor solució.

En cas que no tinguem cap problema, és important cuidar la nostra salut mental igual que la física, per això podem dur a terme els consells següents:

Mantenir-se actiu. Amb l’exercici físic, el cervell segrega dopamina, un neurotransmissor causant de les sensacions plaents i de relaxació, per això, després de practicar esport, s’aconsegueix reduir el nivell d’estrès, d’ansietat o d’ira i, per tant, augmenta el benestar.

Descansar. Dormir entre 7 o 8 hores diàries, és imprescindible per cuidar la teva salut, ja que millora el rendiment físic i intel·lectual i redueix la probabilitat que apareguin alguns problemes físics i psicològics. Les persones que dormen malament poden presentar manca de motivació, atenció i concentració, arribant a tenir problemes d’irritabilitat i estrès que es reflecteixen molt sovint a la llar o a la feina.

Gestionar els pensaments. Cal analitzar i gestionar les preocupacions excessives i els pensaments negatius, aquests poden alterar la conducta i fer que les persones prenguin decisions o actuïn de forma irreflexiva.

Comunicar-se. La comunicació i l’escolta activa és molt important, per això hi ha una sèrie d’eines com la comprensió, l’empatia i l’escolta activa que milloraran les nostres relacions.

Tenir temps per a un mateix. Portar una vida frenètica sense descans i sense temps per a un mateix pot ser perjudicial. Per aconseguir aquest punt cal aprendre a desconnectar de l’entorn i dedicar un espai de temps a les coses que et relaxen i que t’agraden, per exemple, llegir, veure una sèrie, meditar, passejar pel parc… les opcions són inabastables, això important és fer-ho i incorporar-ho a la rutina.

Marcar objectius reals. Tenir metes a curt i mitjà termini augmenta la motivació i ajuda a generar hàbits i compromís. És molt important que aquestes metes siguin assolibles i reals, de manera que quan s’aconsegueixin, aportaran molta satisfacció i augmentaran l’ànim.

Mantenir una actitud positiva. Cal trobar l’equilibri entre les emocions positives i negatives i intentar orientar els pensaments cap a les primeres. Per això, és important no retroalimentar-se de les coses negatives del passat i practicar la resiliència, alhora, cal prendre descansos de la informació negativa, com poden ser en aquesta època les notícies del coronavirus. Altres conductes que hi poden ajudar són: no comparar-se amb els altres, no caure en prejudicis i intentar no discutir.

Anar a teràpia. Tinguis o no una malaltia mental, anar a teràpia pot ser beneficiós per aprendre a enfrontar-se i gestionar diverses situacions. Els psicòlegs poden ajudar amb aspectes com ara la gestió emocional, la resiliència o la responsabilitat afectiva.

En definitiva, la salut, tant física com mental és molt important, totes dues són el motor per aconseguir una vida saludable, per això, si vols protegir-la, el millor és preguntar a un professional que t’assessori i acompanyi. A Cobertis estem a la teva disposició per trobar les millors solucions per cuidar la teva salut.

Cobertis
L'autor Cobertis
No hi ha cap comentari per llegir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *