Coneixes les 6 multes que et poden posar sense moure el cotxe?

Blog > Particulars > Coneixes les 6 multes que et poden posar sense moure el cotxe?

La conducció és una activitat que requereix responsabilitat. Per això, moltes pràctiques indegudes al volant poden ser sancionades amb imports elevats o fins i tot, amb la pèrdua de punts del permís de conduir. La majoria d’aquestes multes ja les coneixem, però hi ha altres normes de trànsit que no són tan comunes i ens poden portar més d’un disgust.

Ens referim a les multes que arriben sense que ni tan sols hàgim mogut el cotxe. La bona notícia és que es poden evitar. Només cal conèixer-les i dedicar una part del nostre temps al manteniment adequat del nostre vehicle. T’anotem les sis més habituals:

No disposar d’una assegurança

La primera sanció que ens poden posar sense arrencar el cotxe, pot ser per no tenir l’assegurança al dia. Sabies que segons dades de la DGT, en 2016 van circular 2 milions de vehicles a Espanya sense estar assegurats? Segons l’Article 2 de la Llei de l’assegurança obligatòria per a Automòbils qualsevol vehicle de motor ha d’estar assegurat, fins i tot si el vehicle no circula. La multa per no complir amb aquesta normativa oscil·la entre els 600 i els 3.000 €.

En aquest sentit, recentment el Tribunal de Justícia Europeu ha dictaminat que tots els cotxes amb permís de circulació han de comptar amb la corresponent assegurança obligatòria, encara que es trobin inutilitzats i en una propietat privada. Aquesta decisió arriba com a conseqüència d’un accident ocorregut a Portugal el 2006, on van morir tres persones i en el qual, el vehicle causant de l’accident no estava assegurat, malgrat comptar amb permís de circulació.

No haver passat la ITV

També, ens poden multar si ens oblidem de passar la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV). Encara que no estiguis circulant, si els agents detecten un cotxe amb la ITV fora de termini, poden sancionar el propietari amb multes que van dels 200 als 500 €.

Si tens tendència a despistar-te amb aquesta gestió, és una bona idea apuntar-te quan et toca la següent revisió. Però, si el cas és que no has passat la inspecció tècnica perquè no fas servir el vehicle, el millor és donar-lo de baixa temporalment a la pàgina web de la DGT.

Netejar el vehicle al carrer

Tot i que hi ha molta gent que ho fa, la multa per netejar el vehicle en zones públiques pot oscil·lar entre els 30 als 3.000 €. Aquest acte que pot semblar completament innocu està prohibit perquè pot empitjorar l’estat del mobiliari urbà.

Matrícula il·legible

No portar la matrícula del cotxe en òptimes condicions de lectura també pot suposar una multa de fins a 200 €. Tenir la xapa despenjada, adhesius o fang són alguns dels descuits més freqüents. Així que si t’endinses en zones de muntanya, recorda passar un drap per la teva matrícula davantera i posterior, ja que la DGT indica que les matrícules no han de presentar obstacles que dificultin la seva lectura. 

No haver notificat el canvi de domicili

Si canviem de domicili i no avisem a la Prefectura Provincial de Trànsit, pots acabar pagant 80 € de multa. El tràmit és gratuït i és tan senzill com anar-hi presencialment abans que passin 15 dies des que t’hagis mudat. Únicament hauràs d’indicar les teves noves dades en un formulari, presentar el teu permís de conduir i el certificat d’empadronament.

Aparcar a la platja

Recorda que està summament prohibit aparcar a la platja. De fet, la Llei de costes reflecteix sancions d’entre 50 i 150 € per la utilització del domini públic marítim-terrestre. A més, si s’aparca en platges que estiguin ubicades en parcs naturals les multes poden arribar als 6.000 €.

Cobertis
L'autor Cobertis
17/5000 Llegeix tots els comentaris

    Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *