Consells per conduir a la tardor

Blog > Particulars > Consells per conduir a la tardor

Com cada any, amb l’arribada de la tardor canvien els colors i cauen les fulles dels arbres, comencen a baixar progressivament les temperatures, a fer mal temps, es redueixen les hores de llum… Però, sabies que durant aquesta estació, també s’incrementen els accidents de trànsit? Quines mesures podem prendre per minimitzar aquest risc?

D’entrada, el primer consell és que posis a punt el teu vehicle. Sens dubte, fer revisions periòdiques és necessari per poder circular amb seguretat, estalviar-te més d’una avaria i el que és més important, minimitzar les possibilitats de patir un sinistre.

A banda d’això, si ets de les persones que sempre va en cotxe o en moto a la feina, a buscar els teus fills a l’escola, a fer qualsevol gestió… T’interessa conèixer tota una sèrie d’aspectes per conduir sense riscos en aquesta època de l’any. Pren nota!:

Set recomanacions perquè tot vagi sobre rodes

  • Reformular els teus hàbits de conducció. Les inclemències meteorològiques pròpies d’aquesta estació com les pluges, el vent… Impacten negativament en la conducció. Per això, mantenir la distància de seguretat, adequar la teva velocitat als límits establerts o utilitzar el cinturó són mesures de seguretat que sempre s’han de tenir en compte al volant però, en aquesta època de l’any, encara és més necessari.  
  • Intentar veure i ser vistos. Si no tenim la suficient il·luminació per conduir, les conseqüències poden ser nefastes. Els fars tenen l’objectiu d’il·luminar la carretera i també d’avisar als altres de la nostra presència i de les nostres intencions. Et recomanem fer servir els llums d’encreuament durant el dia i, en moments en què el sol enlluerna, els llums del darrere, perquè ens vegin bé els cotxes que ens segueixen.
  • Compte si condueixes de nit! La conducció nocturna pot suposar una situació de risc, ja que comporta una pèrdua d’agudesa visual i una disminució del camp visual. Tot i que de nit s’estima que el trànsit disminueix un 60%, 4 de cada 10 accidents mortals succeeixen a aquestes hores. Un dels motius és que, a la foscor, no apreciem ni velocitat ni el moviment. És més, aquesta pot amagar perills que sí que són visibles amb llum diürna. 

D’altra banda, també implica més temps per identificar objectes i interpretar correctament la senyalització. Per això, disminuir la velocitat fins a un 20% respecte a la velocitat permesa t’ajudarà a estar previngut i a evitar possibles accidents. Has de tenir especial atenció entre les 4 i les 6 del matí, franja horària durant la qual baixa més el nivell d’alerta i poden aparèixer la monotonia, fatiga i cansament.

  • Prepara-ho tot abans de sortir. Abans d’agafar carretera i manta és important fer una bona previsió i organització del viatge. D’aquesta manera, ho tindràs tot molt més clar i evitaràs perdre’t o altres contratemps. No està de més comprovar el dia abans, les previsions meteorològiques; d’aquesta manera, si veus que el temps no acompanya pots intentar ajornar el viatge.

També és bona idea consultar la web de la DGT o els butlletins informatius de la ràdio sobre com està l’estat del trànsit per evitar embussos o talls de carreteres, etc. 

  • Conduir amb mal temps. Si de cop es posa a tronar i cau una tempesta molt forta, el més assenyat és parar el vehicle en una àrea de descans i esperar que el temps millori. Però, si no para de ploure i, sí o sí, has de continuar amb el teu viatge, és important que, amb pluja, encenguis les llums d’encreuament perquè et vegin millor. En el cas de boira, cal encendre els llums d’encreuament i l’enllumenat antiboira. 

Així mateix, si està plovent, convé comprovar l’eficàcia dels frens, tocant-los suaument per assecar la humitat de les pastilles, sent totalment desaconsellable frenar bruscament per evitar l’aquaplaning.

En aquesta mateixa línia, també és important tenir en compte que quan plou el sòl mullat fa augmentar la distància de frenada, cosa que hem de prevenir augmentant la mateixa distància de seguretat amb el vehicle que ens precedeix. Un altre fenòmen meteorològic que pot ser un gran enemic de la conducció és el vent. Cal vigilar i moderar la velocitat i anar amb compte en avançar camions que fan l’efecte pantalla i poden desestabilitzar la direccionalitat del cotxe.

  • El perill de les fulles seques. No és cap novetat, a la tardor la calçada sempre s’omple de fulles de color marró, groguenc, roig… Una estampa de postal però que, a l’hora de conduir, pot provocar greus problemes. Sobretot si estan mullades, perquè s’augmenta el risc de patir un accident per una possible pèrdua de tracció del teu vehicle. En cas de tenir previst circular per zones de muntanya, has d’anar amb compte amb les carreteres glaçades. A aquestes alçades de l’any, acostuma a nevar en zones d’alta muntanya i això pot ser especialment perillós als revolts. Per tant, recorda sempre posar les cadenes a les quatre rodes. 
  • Rodes a punt. Per tot plegat, és del tot recomanable que facis una revisió als pneumàtics del teu vehicle i que t’asseguris que l’altura del dibuix està per sobre dels 1,6 mm. No obstant això, els especialistes recomanen no baixar dels 2 mm. El seu bon estat garanteix l’adherència i la capacitat de frenada del teu cotxe, i per tant, la teva seguretat. Tampoc t’oblidis de controlar la pressió de totes les rodes –inclosa la de recanvi-, revisant-la un cop al mes. 

A Cobertis disposem de les assegurances de cotxe més completes, amb àmplies cobertures, perquè en cas de patir un incident rebis una assistència ràpida i eficient. Truca’ns o envia’ns un correu i et donarem tots els detalls! 

Cobertis
L'autor Cobertis
No hi ha cap comentari per llegir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *