Consells per evitar incendis a la llar

Blog > Particulars > Consells per evitar incendis a la llar

Sabies que els incendis domèstics són un dels principals sinistres que es produeixen a les nostres llars? De fet, segons estudis recents, pràcticament el 60% dels incendis en els habitatges tenen el seu origen a la cuina, on la clàssica paella és el focus principal en tres de cada quatre casos. 

Altres possibles causants d’incendis als nostres pisos són: deixar espelmes enceses, estufes i brasers. Per exemple, aquest passat Nadal es van declarar més d’una desena d’incendis provocant la mort d’almenys cinc persones a Espanya, en la seva major part per inhalació de gasos o fum.

Malgrat que quan estem a casa ens sentim segurs, és important que no abaixem la guàrdia. Amb senzilles mesures podem reduir les possibilitats que es produeixi un incendi a casa i, sobretot, que es propaguin les flames. Es tracta d’indicacions senzilles que pot seguir tota la família.

Posa els cinc sentits a la cuina 

Sobretot, quan estem cuinant hem de ser curosos i extremar al màxim la nostra atenció per evitar accidents. Seguir els següents consells us pot ajudar a evitar aquest tipus d’incidents:

 • Mai t’oblidis de les paelles o cassoles que has posat al foc mentre estàs cuinant. En un 74% dels casos, una paella o olla és la causant dels incendis a les nostres cuines. No seria la primera vegada que ens truquen per telèfon o a la porta, anem ràpidament a respondre i quan tornem ens trobem amb la paella en flames… Per això, hem d’estar sempre atents. També, és important col·locar els mànecs cap a dins, sobretot, si hi ha nens a casa per evitar que els agafin i es cremin. A més, si la teva cuina és de gas, recorda que sempre ha de tenir ventilació cap a l’exterior.
 • Cal evitar tapar les reixetes de ventilació de petits electrodomèstics com els microones i altres aparells tecnològics. 
 • Encara que les regletes ofereixin la possibilitat de connectar diversos aparells al mateix endoll, no és recomanable sobrecarregar-les. En el cas de planxes de roba o per als cabells, desendolla-les sempre després d’utilitzar-les i deixa-les sobre una superfície que no sigui inflamable fins que es refredin. 
 • Revisió periòdica de la instal·lació de gas. Solen ser les pròpies companyies les que estableixen els terminis i programen les revisions, però és recomanable que els inquilins també estiguin al corrent de les dates per a més seguretat.

Altres aspectes a tenir en compte

Tot i que la cuina és la protagonista de més de la meitat dels incendis que es produeixen a les nostres llars, també hem de vigilar amb:

 

 • Les espelmes a l’interior de l’habitatge. Si t’agrada posar espelmes per la bona olor que fan o per la llum càlida que ofereixen, recorda sempre col·locar-les  allunyades d’altres objectes i no marxar de casa sense apagar-les.
 • Si fas servir estufes i radiadors elèctrics, procura mantenir-los allunyats de roba, catifes, cortines i altres mobles. A més, és aconsellable apagar-los o desendollar-los quan no estiguis a l’habitació.
 • En cas de fumar, també s’ha de tenir en compte que es produeixen incendis a causa de les burilles de tabac. És important que evitis fumar al sofà o al llit, pel risc de quedar-te adormit amb la cigarreta encesa.

Per tot plegat, és aconsellable comptar amb un extintor als habitatges, per poder apagar petits incendis o focs en primera fase.

D’altra banda, recorda que la teva assegurança de la llar et pot oferir l’assistència que necessitis, ajudar-te a resoldre els incidents en el menor temps possible i indemnitzar-te, quan correspongui, pels danys soferts. Si vols informar-te sobre les millors assegurances per a la llar, posa’t en contacte amb nosaltres. 

Cobertis
L'autor Cobertis
17/5000 Llegeix tots els comentaris

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *