Els reptes de la tornada a l’escola amb la COVID-19

Blog > Particulars > Els reptes de la tornada a l’escola amb la COVID-19

Enguany la COVID-19 està complicant la tornada a l’escola afegint molts dubtes i incerteses. A hores d’ara, els pares i mares continuen amoïnats. Sobretot, els preocupa que la reincorporació dels seus fills i filles es faci amb totes les garanties de seguretat. 

Com sabem, cada comunitat autònoma ha decidit quines mesures aplicar respecte a l’ús de mascaretes, distanciament entre les taules, ampliar la plantilla de professors, desdoblar horaris, fer torns de tarda, impartir les classes de forma presencial, telemàtica o amb una combinació d’ambdues, en funció de l’evolució de la pandèmia, entre altres. 

Però, malgrat aquestes precaucions, el risc de contagi existeix i en aquest sentit, què passa si el nostre fill o filla contreu la malaltia? Quins drets tenim com a treballadors si els nostres infants donen positiu o bé, a conseqüència de tenir un company infectat a classe han de fer quarantena casa, durant 14 dies?

Aquesta tornada a les aules també representa tot un repte per a la conciliació personal i familiar. En aquest sentit, l’Estat ha aprovat diverses normes amb l’objectiu d’ajudar els treballadors que vegin perjudicada la seva situació familiar a causa del virus. En concret, aquestes són les opcions que tenim:

Teletreball

En cas que les classes no es puguin desenvolupar de forma presencial, podem sol·licitar teletreballar. Tal com es recull al pla ‘EmCuida’ del Govern, “els empleats que acreditin deures de cura, tindran dret a accedir a l’adaptació de la seva jornada, un concepte dins el qual, s’inclou la prestació de treballar a distància”.

Tot i que el boom del teletreball ha tingut lloc durant els mesos de confinament, cal dir que abans ja es podia demanar a l’empresa treballar en remot. De fet, és una opció que ja existia a la nostra legislació. Però la nova normativa del Govern va més enllà i estableix el dret a accedir a l’adaptació de jornada, una prerrogativa que és individual de cadascun dels progenitors. 

Ara bé, un cop plantejada la sol·licitud de teletreball, l’empresa està obligada a acceptar-la? La resposta és no. Per això, cal que acreditem aquesta necessitat de conciliació o cura. És a dir, que sigui una petició sigui justificada, raonable i proporcionada.

Adaptació de l’horari o la jornada

Aquesta norma estatal també ens dóna l’opció d’adaptar-nos la jornada laboral en cas d’haver-nos d’ocupar dels nostres fills a causa de la Covid. En concret, ens permet la distribució del nostre temps de treball, canvi de torn, alteracions d’horari, horari flexible…

Igual que amb el teletreball, l’adaptació horària també es configura com un dret individual de pare i mare. També, haurem d’acreditar les tasques de cura i la nostra sol·licitud ha de ser raonable i proporcionada amb les necessitats de l’empresa. Per la seva part, l’empresa està obligada a negociar, oferir alternatives i, en cas de negativa, donar arguments objectius.

Reducció de jornada

Així mateix, els pares i mares podran sol·licitar una reducció especial de jornada amb la disminució proporcional del seu salari. Aquesta ha de ser comunicada a l’empresa amb, almenys, 24 hores d’antelació. La legislació especial de la Covid permet que la reducció arribi al 100% de la jornada mantenint totes les garanties i drets previstos a l’Estatut dels Treballadors. Si se sol·licita el 100%, la normativa exigeix que la petició sigui justificada. Però, la concreció horària correspon a l’empleat. 

Baixa laboral

De moment els pares, tant si som assalariats com autònoms, només podrem optar a la baixa laboral, és a dir a la incapacitat temporal, en cas que el nostre fill doni positiu en coronavirus. En canvi, en cas que el petit hagi de fer quarantena per haver estat en contacte amb una persona contagiada, no es contempla aquesta possibilitat.

Així doncs, en el supòsit que s’aïlli al menor en quarantena per precaució, les facilitats ja no són les mateixes. Tot i que sembla que el Govern està donant voltes a la situació per veure com abordar-la, de moment l’única solució són els acords de bona voluntat. És a dir, intentar negociar amb la nostra empresa.

En definitiva, aquesta tornada a l’escola està sent diferent de qualsevol altra i ens està provocant un major estrès, neguit i angoixa. Com a pares volem que els nostres fills tornin a obrir els llibres amb totes les garanties de seguretat. En aquest sentit, comptar amb una assegurança de salut et dóna la tranquil·litat que necessites; doncs, saps que en cas de possible contagi, els petits de la casa rebran una atenció sanitària de qualitat i amb la rapidesa que requereix una situació com aquesta.

A Cobertis disposem de les assegurances de salut familiars més completes, amb àmplies cobertures i els millors quadres mèdics, perquè els vostres fills i filles vagin ben protegits a classe. En cas de dubtes, posa’t en contacte amb nosaltres! Estarem encantats d’assessorar-te i informar-te, perquè trieu la pòlissa que més us convé. 

Cobertis
L'autor Cobertis
No hi ha cap comentari per llegir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *