Avui dia, amb els temps que corren, estalviar no és gens fàcil. Habitualment, allò que ens motiva a fer-ho és fer front a imprevistos, incrementar el nostre capital i també, tenir un complement per a la nostra jubilació. Però què influeix a l’hora de decantar-nos per un producte o un altre?
En primer lloc, el nostre perfil o forma de ser. Depenent de si som conservadors, moderats o arriscats triarem un producte d’estalvi o un altre. Un aspecte que va molt vinculat a l’edat. Segons dades d’Unespa, les persones de 56 a 65 anys prefereixen fer créixer el seu capital, per això trien productes com els Plans de Previsió Assegurat (PPA), una assegurança de vida-estalvi amb el mateix tractament fiscal que els plans de pensions i amb la garantia que la prestació a rebre mai serà inferior a allò que has aportat. No en va, els PPA compten amb més d’un milió d’assegurats i un volum de patrimoni proper als 13.000 milions d’euros.
En canvi, els més joves prefereixen opcions amb majors rendibilitats com els Unit Linked o els fons d’inversió. En edats més avançades triomfen els plans de pensions, les rendes vitalícies o els capitals diferits, entre altres opcions. Ara bé, a banda del nostre caràcter i l’edat, també cal tenir en compte les nostres circumstàncies personals. Lògicament no és el mateix ser solters que casats amb fills i una hipoteca; les necessitats i les despeses no són ni molt menys, les mateixes.
Però, al nostre país es compleixen aquestes dades? Segons un estudi d’Inverco, en general a Espanya, el perfil d’estalviador continua sent conservador, tot i que també s’observa un creixement del perfil moderat. Els més arriscats o dinàmics tan sols engloben el 6%. Afegint el criteri de l’edat, s’observa com és de preveure que a partir dels 40-50 anys, s’accentuen els estalviadors conservadors i disminueixen els més arriscats.
Pel que fa a productes, els plans de pensions se situen com la primera opció d’estalvi (57%), seguits dels dipòsits (53%), la renda variable (38%) i els fons d’inversió (36%). El termini d’estalvi es manté en una mitjana d’entre 1 i 3 anys. Malgrat l’èxit de l’online, sobretot durant els mesos de confinament; la forma presencial continua sent la preferida dels clients a l’hora d’informar-se sobre aquests productes. En aquest sentit, deixar-te assessorar per professionals com els nostres corredors, us pot ser de gran ajuda.
La seguretat, l’aspecte més ben valorat
El que sí que hi ha és un denominador comú a totes les generacions: la seguretat, que esdevé l’element més ben valorat. La confiança se situa en segona posició i la transparència, el tercer factor en la majoria dels casos. Per l’estalviador més arriscat, que acostumen a invertir en fons d’inversió i renda variable, el més important és la rendibilitat.
Un cop contractat el producte, el 49% dels estalviadors revisa les seves inversions, mínim un cop al mes. En el cas dels més joves, pertanyents a la generació centennial, són els més interessats, seguits dels millenials, la generació X, els baby boomers i per últim, els més sèniors, l’anomenada silent generation.
D’altra banda, també és important que abans de triar un instrument d’estalvi, coneguem el risc d’inversió, la liquiditat, la fiscalitat o la rendibilitat dels productes esmentats. D’aquesta manera, tindrem més elements per valorar-los adequadament.
En definitiva, triem el producte que triem, el més important és que comencem a estalviar com més aviat millor. D’aquesta manera, disposarem d’uns diners que ens permetran viure més tranquils en un futur i poder fer front als imprevistos que puguin sorgir.
En cas de dubtes sobre quin instrument triar, a Cobertis us podem assessorar sobre les assegurances d’estalvi que millor s’adapten a les vostres necessitats i situació personal. No dubteu en contactar amb nosaltres!