Els autònoms tornen a l’activitat a diferents velocitats

Blog > Empreses > Els autònoms tornen a l’activitat a diferents velocitats

A mesura que anem avançant en les fases de la desescalada, un percentatge bastant elevat d’autònoms i pimes tornen a aixecar les persianes i a reactivar-se després de la paralització generalitzada del país amb la crisi sanitària del coronavirus.

Segons l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA), de mitjana el 60% d’aquests professionals s’han incorporat a tot l’Estat. No obstant això, la tornada està sent gradual i desigual en funció del territori. Tal com demostren les dades d’aquesta l’associació: a Múrcia 7 de cada 10 autònoms segueixen actius, gairebé un (69%). Navarra (66,9%), Galícia (63,1%) i Canàries (62,4%) serien els següents amb més reincorporacions. També per sobre de la mitjana apareixen Aragó (61,4%), País Basc (61,1%), Andalusia i Extremadura (60,9%).

El Principat d’Astúries també presenta un percentatge pròxim a la mitjana nacional (59,9%) i a Catalunya baixa fins al (54,3%), perquè justament ara entrem a la fase 1. Ara bé, el lloc on menys autònoms estan exercint la seva activitat és la Comunitat de Madrid (51,8%). Això principalment, s’ha produït per dos factors: el fet d’haver estat més temps en fase 0 i també, haver estat la zona més colpejada d’Espanya per la pandèmia. Per això, la meitat dels autònoms han pogut reprendre la seva activitat i l’altra ho podrà anar fent a partir d’aquesta setmana en endavant. 

Sectors on més autònoms treballen

En funció del sector econòmic la xifra d’autònoms que estan en actiu és major o menor. Així doncs, existeix una correlació evident entre les comunitats i les seves activitats econòmiques. De manera que on més pes tenen sectors com l’agrícola, el ramader i la indústria; el nombre de treballadors per compte propi incorporats és més elevat. En canvi, en altres zones on l’hostaleria, comerç i turisme són els predominants és on menys incorporació s’ha produït.

Així doncs, tenint en compte les xifres facilitades per ATA, es produeix una important diferència en funció dels sectors: agricultura (88,9%), activitats administratives (87,7%), indústria, (82,3%), transport (78,3%), activitats sanitàries (76,6%), activitats financeres i assegurances (76,5%), construcció (72,2%), activitats professionals (70,7%) i informació i comunicació (70,1%) són aquelles àrees en què es concentra més feina.

Sens dubte, els àmbits on  hi ha una major paralització han estat: l’hostaleria (22,5%), activitats artístiques (24,2%) i activitats immobiliàries (39,7%). La meitat del comerç a Espanya ha obert els seus negocis i són un 55,6% dels seus autònoms els que asseguren que han tornat a l’activitat. L’educació continua en ‘stand by’, ja que només el 13,5% d’autònoms del sector ha tornat a la feina.

Ajudes per agilitzar la tornada

Ara bé, per tal de facilitar i equilibrar la reactivació de tots els treballadors per compte propi, amb independència del seu sector professional, és important que es mantinguin ajudes com la del cessament d’activitat. 

Un dels requisits per poder accedir a aquesta prestació extraordinària és no donar-se de baixa d’Hisenda ni de la Seguretat Social. El treballador rep aquesta prestació i, al mateix temps, queda exonerat del pagament de la seva quota d’autònoms.

Des de la Seguretat Social afirmen que es pot seguir treballant mentre es percep aquesta prestació. A més, aquest mateix organisme ja ha aclarit que aquesta ajuda es manté independentment de la represa de l’activitat del treballador autònom.

En aquesta mateixa línia, també cal esmentar que el període d’aplicació de la moratòria del lloguer és de quatre mesos mentre l’estat d’alarma segueixi vigent, tal com indica el Reial decret llei 15/2020, de 21 d’abril.

La flexibilització dels ERTO (Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació), ja que molts negocis no podien fer front als costos de personal, a causa d’un descens dràstic de la seva facturació o directament per haver hagut de tancar com és el cas de bars, restaurants, locals d’oci, etc.

També són importants els avals públics de l’ICO per ajudar a aquests professionals. La durada d’aquests crèdits que es van posar en marxa per atorgar liquiditat per a pimes i autònoms serà d’un màxim de cinc anys. Per la seva banda, les entitats bancàries poden sol·licitar l’aval per a totes les operacions subscrites amb autònoms i pimes que hagin formalitzat o renovat a partir del 18 de març de 2020 i fins al 30 de setembre de 2020.

Aquests són alguns dels ajuts imprescindibles per poder garantir que aquests treballadors de mica en mica, tornin a la normalitat. A Cobertis, a més disposem de les millors assegurances per al teu negoci, perquè puguis afrontar aquesta nova etapa de la millor manera. Posa’t en contacte amb nosaltres i t’informarem!

Cobertis
The author: Cobertis
No comments to read

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *