Què faig si m’han robat o perdut l’equipatge?

Blog > Particulars > Què faig si m’han robat o perdut l’equipatge?

Arriba el moment de baixar de l’avió, ja has arribat al teu destí de vacances. Però encara et falta un pas previ per començar a gaudir-les: anar a buscar les maletes que havies facturat abans. Però, què ocorre si després de portar una bona estona esperant davant la cinta transportadora, el teu equipatge no apareix?

Sens dubte, es tracta d’una situació molt angoixant que si no la pots resoldre en poc temps, pot acabar espatllant-te les vacances. Ara bé, disposar d’una assegurança de viatges pot ser la clau. Segons Jan Hidalgo, gestor personal de Cobertis: “a través del teu corredor o del telèfon d’assistència de la pòlissa contractada, et podran ajudar a trobar-lo. Aquestes pòlisses contemplen la localització i recerca dels equipatges perduts segons el mitjà de transport, i ajudaran en tot moment a l’assegurat a la recuperació de les seves maletes”.

A més, vagis on vagis podràs gaudir d’aquesta cobertura, depenent del que hagis contractat prèviament: “en funció de l’àmbit geogràfic que l’assegurat hagi contractat a la pòlissa d’assistència en viatge, tant pot ser nacional com internacional”, assegura en Jan. Respecte als límits d’aquesta cobertura, el nostre expert sosté: “depèn de la companyia. La gran majoria, en pòlissa estàndard són 2.000 € (pot variar) per pèrdua d’equipatge, segons les condicions i limitacions que figurin a les condicions generals de la pòlissa. Estan exclosos els objectes valor, or, plata, joies i diners”.

Passos a donar per recuperar les maletes

Ara bé, a banda de conèixer les condicions, si em veig en la situació que el meu equipatge no apareix o apareix danyat o bé m’han robat objectes del seu interior… Què puc fer?, quins passos he de donar? 

En paraules del nostre company: “el primer que has de fer abans de sortir de la zona de recollida d’equipatges, és anar cap al taulell de la companyia aèria. Si tens dificultat per localitzar el taulell de la companyia, dirigeix-te a taulell d’informació que cada aeroport té. Amb el bitllet i el resguard de facturació, has de recollir el formulari PIR (Property Irregular Report), que ha de ser emplenat amb la informació del teu equipatge. Es crea un codi d’identificació que has de conservar fins a la resolució de la incidència. És un requisit necessari per fer constar la incidència i per a la tramitació per la companyia aèria”. 

Un altre dubte que s’acostuma a tenir és quins són els terminis habituals per poder posar la meva reclamació. En aquest sentit, en Jan ens ho aclareix en funció de cada situació: “en cas de retard, la reclamació s’ha de tramitar, a tot tardar, dins dels 21 dies. En el supòsit de danys en l’equipatge, hauràs de presentar a la companyia aèria una protesta immediatament després d’haver percebut que l’equipatge està defectuós, com a molt tard, dins d’un termini de set dies per a partir de la data de la recepció. Si comproves que algun objecte de l’equipatge ha estat robat, el millor és denunciar-ho a una comissaria de policia”. 

Sempre, “l’aeroport s’encarrega de localitzar l’equipatge en els primers cinc dies de la pèrdua. Després d’aquest període, si encara no ha estat localitzat, el departament de la companyia aèria es farà càrrec de realitzar una investigació durant els següents 21 dies”, afegeix el nostre expert.

Les indemnitzacions que et corresponen

Finalment, en el pitjor dels casos estan previstes compensacions econòmiques: “Si després de 21 dies no s’ha trobat, es declara equipatge perdut. D’acord amb la normativa comunitària, la companyia aèria ha de pagar una indemnització fins a un màxim de 1.350 euros. Per això, cal enviar tots els documents de la incidència a la companyia amb què has viatjat”, aclareix en Jan.

“En cas de retard, la indemnització varia en funció del temps de lliurament i només cobreixen articles de primera necessitat. Pel que fa a la pèrdua d’equipatge, convé elaborar una llista amb tot el que portàvem, especificant marca, model i any de compra de cada producte”, afegeix.

A tall de resum, el nostre expert clarifica que la documentació necessària que cal aportar en cas d’haver de tramitar qualsevol incidència relacionada amb l’equipatge, bàsicament és: “identificador de la reserva del vol; el document PIR original; etiqueta d’identificació de l’equipatge; llista de continguts de la maleta i rebuts originals de l’adquirit per reemplaçar el contingut perdut i indicació de dades bancàries”.

Cobertis
The author: Cobertis
No comments to read

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *