És cert que els autònoms no fan vacances?

Blog > Empreses > És cert que els autònoms no fan vacances?

Segons dades de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), un de cada dos autònoms a Espanya no farà vacances aquest estiu. Però, el més preocupant és que d’aquest percentatge, gairebé un 40% afirma que tampoc les agafarà en una altra època de l’any.

Principalment prescindeixen d’uns dies de descans, perquè clarament perjudica els seus ingressos. Durant els dies que no treballen, facturen menys; però les despeses que tenen cada mes són les mateixes.

Un altre dels motius, que fa que molts d’ells continuïn treballant a l’estiu és el fet de tenir la sensació que deixen desatès el seu negoci i això els genera una angoixa que fa que a vegades no acabin de desconnectar mai. Per exemple, tenen por que al tancar el negoci puguin perdre clients, entre altres qüestions.

Ara bé, no gaudir ni d’uns dies de desconnexió té les seves contraindicacions per a la salut. Per això, si no t’és possible agafar-te un llarg període de descans, és molt recomanable fer unes vacances curtes, almenys per reduir l’esgotament físic i mental. Hem de tenir en compte que molts d’aquests professionals treballen una mitjana de 8-10 hores al dia.

Agafa’t un temps per a tu

No obstant això, si segons el teu tipus de negoci no és viable poder tancar cap dia de l’any; com a mínim s’ha de procurar gaudir de moments de lleure i d’oci. Pren nota d’aquests petits consells:

  • Limitar els horaris i la pressió temporal. Agafar-se el temps necessari per desenvolupar les tasques o activitats i establir espais fixos per tal de realitzar activitats extralaborals i de temps lliure.
  • Equilibrar el volum de treball i limitar, en la mesura del possible, la resposta a clients i proveïdors.
  • Practicar activitat física, la que més t’agradi, ja que t’ajudarà a estar en forma i reduir l’estrès.
  • Gaudir del temps lliure i desconnectar de les activitats relacionades amb la teva feina.

D’altra banda, tal com mostra ATA, un 44,7% dels treballadors per compte propi amb fills menors de sis anys a càrrec seu, sí que fan més vacances. Centrant-nos en els sectors d’activitat, els professionals que es dediquen a l’art i l’entreteniment són, al costat dels hostalers i els agricultors, els que menys vacances tindran. A diferència d’aquells que es dediquen a activitats immobiliàries, administratives, financeres o educatives que són els que més estiuejaran.

En definitiva, per poc que es pugui, és molt recomanable trencar amb la rutina de la feina diària, ja que desconnectar ens permet tornar amb més força.

Cobertis
L'autor Cobertis
No hi ha cap comentari per llegir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *