“La innovació juga un paper bàsic per a la supervivència de la mediació”

Blog > Cobertis > “La innovació juga un paper bàsic per a la supervivència de la mediació”

** entrevista a Oriol Mayordomo, Soci director de Cobertis i responsable de l’àrea d’Innovació, publicada a ADN del Seguro**

Cobertis es caracteritza per ser una corredoria amb una forta inversió en IT. Com a responsable de l’àrea d’innovació, què inspira aquesta filosofia?

Comparar el futur amb el present. Sabem que haurem d’afrontar reptes futurs amb la tecnologia actual, de manera que intentem estar sempre el més avançats possibles per haver d’adaptar-nos el mínim possible i seguir evolucionant. No esperem a trobar-nos davant del problema per solucionar-lo sinó que intentem anticipar-nos. Tenim clar que la mediació està evolucionant, fins i tot mutant, i que la innovació juga un paper bàsic per a la seva supervivència.

I, des de l’experiència, quines accions bàsiques hauria d’emprendre una corredoria per no quedar-se “out” pel què fa a la digitalització?

Crec que qualsevol corredoria que es vulgui seguir en actiu en els propers cinc anys, ha de tenir molt clar que la seva base de dades és la seva font d’energia, el seu valor més preuat. A banda, cal acceptar que el client és sobirà, que no és de ningú i que la base de dades o la informació que puguem tenir dels contractes dels clients, barrejats amb la nostra experiència en el sector i el ‘saber fer’ és el que ens donarà l’oportunitat i capacitat per seguir endavant.

Es parla molt de insurtech, és cosa de startups i empreses emergents? Com poden les corredories consolidades adaptar la tecnologia a el model assegurador actual?

Una insurtech no és més que una empresa amb base tecnològica dins de el sector assegurances, així que qualsevol empresa de mediació que vulgui estar present en els propers anys haurà de ser una insurtech. Cal matisar també que el fet de ser una insurtech no és només crear una App mòbil i vendre a través d’ella, sinó que és saber aprofitar les eines, les tecnologies actuals i tot el potencial que ens brinden per optimitzar els nostres sistemes. Com en tots els sectors, cal estar en una constant evolució, si no et reinventes cada dia, sempre hi haurà algú que ho farà, i amb la tendència inevitable a la concentració de les corredories, qui no ho faci, es quedarà fora de mercat .

El Big Data i la IA han arribat per revolucionar el mercat i això també competeix al sector assegurances. Quins avantatges poden oferir per conèixer millor als clients i crear productes més personalitzats?

En aquest cas crec que s’utilitza el Big Data i la Intel·ligència Artificial molt a la lleugera, però no hem d’oblidar que, en la mediació, els productes que comercialitzem ens vénen donats per les companyies, que són els nostres proveïdors. Precisament elles (les companyies), apliquen el Big Data i la IA per determinar quins productes tenen més sortida i major capacitat d’èxit en el mercat, però a nosaltres, els corredors, ja ens ve bastant marcat. El que cal tenir en compte és que la gran majoria de corredories, abans d’aplicar tècniques de Big Data o IA, el que han de fer és mirar la seva base de dades. Si no hi ha una base de dades depurada, amb una qualitat suficient, ordenada i amb els camps realment necessaris, és impossible aplicar correctament cap tècnica d’Estadística Avançada ni cap procés d’automatització Intel·ligent.

Val a dir que a Cobertis portem mesos treballant en un entorn que combina una capa d’IA, com és el Machine Learning per optimitzar el procés comercial, i ja estem completant les nostres bases de dades, per a la presa de decisions, amb fonts externes, com a pas previ a anàlisi de Big Data.

De forma senzilla, què és el EIAC i per què és tan important per als corredors (si realment és tan important)? Per què s’està dilatant tant la seva implementació?

El EIAC s’hauria de convertir en el protocol estàndard d’intercanvi d’informació entre asseguradores i corredors, i cal dir que no es tracta d’un protocol bidireccional sinó unidereccional, de la companyia cap a la mediació. Aquest sistema s’hauria d’haver implementat fa molt de temps i, tot i així, encara no està tot el perfeccionat que podria o hauria d’estar en els temps que corren. Encara que suposa una millora respecte als sistemes d’intercanvi d’informació que hi havia fins ara, es detecten algunes deficiències. Per exemple que cada companyia decideix, de forma unilateral, quina informació envia als arxius; o que encara hi ha errors en aquest intercanvi; o de sol·licitar l’alta en algunes companyies en ocasions és un procés tediós.

A Cobertis estem adaptats a l’EIAC però és cert que ens hem esperat a aquest últim trimestre perquè som extremadament curosos amb la informació que s’integra de forma automàtica al nostre sistema i no volíem que implantar ens pogués causar contratemps. Si EIAC vol ser realment un estàndard en el Sector, encara falta que algunes companyies apostin pel protocol, i que sigui bidireccional.

La venda d’assegurances en línia perjudicarà aquest tracte proper que tant caracteritza el servei dels corredors tradicionals?

Aquí la clau està en la omnicanalitat. La venda d’assegurances en línia és una amenaça o una oportunitat depenent de com ho afronti cada un. Si tens clar que hi ha un segment dels clients que vol un contacte en línia, una resposta immediata i una interacció no presencial, veuràs clara la necessitat de disposar d’un canal de venda en línia. I encara que sembla que tot condueix en aquesta direcció, no és excloent de tenir també punts de venda físics. Per posar un exemple, gegants de la venda en línia, com Amazon, que van néixer en aquest entorn, han acabat obrint també punts de venda físics. A Cobertis creiem que és una oportunitat, cal anar reinventant cada dia, obrint nous canals, aprofitant noves eines i tendències de mercat i de la societat en general.

Quin creus que és el futur dels mediadors d’assegurances? Com veus el panorama en 3 o 4 anys?

El que està clar és que la mediació “tradicional”, o la típica dels últims 50 anys, necessita evolucionar cap a una mediació on hi hagi capacitat operativa i recursos per invertir. Per exemple, a Cobertis estem invertint anualment xifres de sis dígits en innovació entre investigació i diferents temes operatius. Òbviament, un mediador sense aquesta capacitat és impossible que es pugui adaptar. Hi ha corredories que no disposen de recursos financers, de temps ni de coneixements per a poder adaptar-se a les exigències que actualment exigeix ​​per ser competitius i eficients. Crec que el futur del nostre sector es dirigeix ​​a una alta concentració de la mediació amb un mercat cada vegada més petit, amb menys pastís per repartir. Així que ha de néixer de cada un el plantejar-se si s’està preparat per afrontar els reptes que es plantegen. És a dir, avaluar si realment el teu negoci actual té l’estructura preparada per a un negoci competitiu d’aquí 5-10 anys.

Cobertis
L'autor Cobertis
No hi ha cap comentari per llegir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *