La telemedicina pren protagonisme amb la crisi de la COVID-19

Blog > Particulars > La telemedicina pren protagonisme amb la crisi de la COVID-19

La crisi de la COVID-19 ha posat de manifest la necessitat d’oferir alternatives a les consultes mèdiques tradicionals. En aquest context, la telemedicina ha guanyat un gran protagonisme; doncs, permet una utilització més eficient dels recursos i alhora, alleugereix la pressió assistencial sobre la xarxa sanitària.

Precisament, la sobrecàrrega assistencial a causa del coronavirus ha propiciat realitzar un seguiment a distància, a través del telèfon o videotrucades, d’aquells pacients amb símptomes lleus de COVID i ha animat a milers de pacients a utilitzar la telemedicina per consultar altres patologies, evitant així acudir presencialment als centres mèdics. Per tant, es pot afirmar que la pandèmia ha impulsat l’avanç de la telemedicina, tal com asseguren els experts: en setmanes, ha fet un salt de cinc anys.

Ara bé, per tal de garantir la consolidació de l’atenció a distància en els pròxims anys és imprescindible que s’implementin adequadament les tecnologies de la informació i la comunicació electròniques (TIC); doncs, esdevindran la columna vertebral del sistema de salut. 

L’aparició de les noves TIC marquen un abans i un després en els sistemes de salut

Sens dubte, als sistemes sanitaris hi ha un abans i un després de l’aparició de les TIC, ja que estan provocant un nou disseny dels sistemes de salut i de la mateixa pràctica clínica. Un dels canvis més notoris és i serà l’eliminació de les barreres imposades per les distàncies. Un altre canvi procedeix de la interactuació dels pacients amb el sistema de salut: l’era del pacient com a receptor passiu de l’atenció sanitària està finalitzant i es va substituint per un nou paradigma de relació entre el pacient i el sistema de salut. 

En aquest marc, apareixen amb força conceptes com les teleconsultes, els telediagnòstics, l’autocura, la telemonitorització i la teleassistència, entre d’altres. És a dir, la presa de decisions compartides i l’accés més òptim a la informació en salut, tant per part dels ciutadans com dels professionals. Gràcies al desenvolupament de la Internet de les Coses (IoT), el treball del personal mèdic es realitzarà cada vegada més en xarxa, la qual cosa implicarà noves possibilitats en la gestió clínica i la planificació sanitària que també millorarà la docència i la investigació.

Les asseguradores, les grans impulsores de la telemedicina

Però, com s’estan incorporant i desenvolupant aquests avanços en telemedicina des de la sanitat privada? Cal dir que el sector privat ja fa uns anys que aposta per l’assistència en remot, abans que esclatés la crisi sanitària. Però, la pandèmia ha empès a moltes plataformes de teleconsulta a oferir els seus serveis sense cap cost addicional durant l’estat d’alarma, fet que ha provocat un creixement de la seva base de clients i de metges. Durant els mesos més complicats de la crisi, van augmentar de forma exponencial les consultes pels canals digitals; arribant en alguns casos, a les 5.000 videoconsultes diàries.

No cal dir que si tens una assegurança de salut, segurament t’hauràs adonat que en l’últim any la immensa majoria de les asseguradores han inclòs serveis més o menys desenvolupats de telemedicina com una forma de donar una atenció més eficient i a la teva mida.

De fet, algunes companyies ja fa temps que ofereixen serveis a distància de medicina de família, psicologia o nutrició, o d’altres especialitats. Però, com hem comentat, amb la pandèmia, s’han vist reforçats. A més, les eines de la telemedicina estan sent molt ben valorades tant per metges com per pacients.

Així doncs, l’atenció a distància ja no és el futur sinó el present. Sens dubte, les TIC en general, i el telediagnòstic o les videoconsultes en particular, constitueixen ara més que mai una gran oportunitat de millora en la qualitat assistencial. A més, la tecnologia obre nous canals de comunicació i apropa els pacients al seu professional sanitari. 

En definitiva, la telemedicina és el complement més idoni per cuidar de la teva salut de la millor forma. En aquest sentit, comptar amb una assegurança de salut és clau per estar al dia de les últimes novetats en aquest àmbit. A Cobertis, disposem de les millors pòlisses mèdiques, posa’t en contacte amb nosaltres i t’informarem.

Cobertis
L'autor Cobertis
No hi ha cap comentari per llegir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *