L’emprenedoria està cada cop més a l’alça, especialment entre els joves que veuen en aquesta modalitat una manera d’assolir els seus treballs somiats. Segons les últimes dades de l’INE, el nombre d’empreses creades l’agost d’aquest any ha pujat fins a 6.309, fet que suposa un 9,78% més que el mateix mes del 2020.
Analitzant les dades prepandèmia del mateix període veiem que ha pujat un 16% (les empreses creades a l’agost del 2019 van ser 5.366) per la qual cosa podem afirmar que cada dia hi ha nous emprenedors amb nous negocis.
Però dur-ho a terme no és gens senzill, cal realitzar una sèrie de processos legals i administratius per donar d’alta l’empresa, que en moltes ocasions son força complexos, com ara: triar la forma jurídica que donarem al nostre negoci, obtenir la certificació negativa del nom de la societat al Registre Mercantil, dipositar el capital social que aportem, sol·licitar a NIF, realitzar l’escriptura pública per a la creació de la societat, inscriure-la al Registre Mercantil, donar-se d’alta sobre l’Impost sobre Activitats Econòmiques, etc… Per això, el millor és anar a un gestor que ens ajudi en aquest primer moment.
Però, una vegada hem posat en marxa l’empresa, no podem deixar de banda altres requisits imprescindibles per al nostre negoci, com el mobiliari, ordinadors, maquinària necessària, contractació d’empleats, sense oblidar les assegurances, ja que ens garanteixen la seguretat de la nostra empresa i la seva continuïtat. És important conèixer que hi ha alguns obligatoris i altres opcionals que poden estalviar problemes en un futur.
Assegurances obligatòries
Responsabilitat Civil. És una de les assegurances imprescindibles, encara que té alguna excepció depenent de l’activitat a exercir. Són aquelles que cobreixen els danys a tercers que ocasioni l’empresa o un autònom garantint la continuïtat de l’activitat empresarial.
Accidents. És una altra de les assegurances importants, ja que és obligatòria per a totes les empreses que comptin amb treballadors. En la majoria dels casos és de caràcter col·lectiu i cobreix tots els empleats davant d’accidents, incapacitat permanent o mort.
Depenent de l’activitat que es desenvolupi haurem de tenir altres assegurances obligatòries que es recolliran per norma en els convenis de les empreses, algunes de les més típiques són:
Vehicles. En cas de comptar amb una flota de cotxes, tractors, grues… aquests han d’estar coberts. En aquest cas, l’assegurança de cotxe és col·lectiva.
Multirisc. Normalment són específiques per a pimes i comerços que comptin amb oficines o locals, i cobreixen els danys ocasions per accidents (robatori, inundacions, incendis…) garantint la continuïtat del negoci.
Decennal. Exclusiva per al sector de la construcció ja que garanteix qualsevol incident que es pugui produir en un habitatge o un edifici fins a una dècada posterior a la seva edificació, així ho recull la Llei d’ordenació de l’edificació (LOE).
Assegurances recomanables
Ciber. Cada dia més necessària degut a la multitud de ciberdelictes que es produeixen. Aquestes pòlisses acostumen a cobrir robatoris de dades, suplantació d’identitat, atacs de hackers, assistència tècnica i responsabilitat civil en cas que el dany sigui a tercers, així com les despeses ocasionades per aquests ciberatacs.
D&O. És una assegurança de responsabilitat civil exclusiva per a directius i CEO’s. Aquesta pòlissa cobreix els danys a tercers i les reclamacions econòmiques que es puguin originar en el marc de l’empresa sense que s’hagi d’indemnitzar amb el patrimoni personal de l’administrador, protegint-lo i l’organització.
Jubilació. Especialment pensada per als autònoms ja que solen cotitzar la base mínima i les pensions en el moment de la jubilació se solen veure molt reduïdes. Aquesta pòlissa està pensada per aportar-ne un extra en el moment en què finalitzi la cotització de l’autònom per jubilació.
Salut. Cada dia és més contractada com a benefici social que l’empresa ofereix als treballadors. Els permet estar coberts abans qualsevol eventualitat que els pugui ocórrer també fora de la feina. Moltes vegades, a més, és extensible als seus fills.
Vida. Una altra de les assegurances que s’ofereix com a benefici social als treballadors. Igual que l’anterior sol contractar-se de manera col·lectiva i permet tant al treballador com a la seva família estar coberts davant d’incapacitat permanent o defunció. A més, en la modalitat vida-estalvi, permet a l’empleat acumular un percentatge de sou de cara a la seva jubilació.
En definitiva, si cerques informació sobre quines assegurances necessita la teva empresa, des de Cobertis estem a la teva disposició per trobar les millors solucions per al teu negoci. T’ajudarem a trobar la millor solució per a la teva empresa.