Quines conseqüències tindrà la pujada de preu de les primes de les assegurances més habituals?

Blog > Particulars > Quines conseqüències tindrà la pujada de preu de les primes de les assegurances més habituals?

Cada vegada que comença un nou any es produeixen pujades de preu i aquest 2021 no anava a ser diferent. Segurament, ja hauràs notat un increment a la factura de la llum, el gas, la gasolina i enguany, també, en el preu de les primes de les teves assegurances. Sobretot, en algunes tan habituals com les d’habitatge, cotxe, decessos i Responsabilitat Civil (RC). Si disposem d’alguna d’aquestes quatre pòlisses -que acostumen a ser bastant habituals-, la nostra factura pot encarir-se de mitjana entre 25 i 30 euros anuals.

Aquest augment és degut al fet que en els nous Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) es va plantejar una pujada de l’Impost sobre Primes d’Assegurances (IPS) del 6% al 8% a partir del passat 1 de gener d’enguany. Com, pràcticament, totes les famílies espanyoles tenen algun tipus d’assegurança, s’estima que aquesta mesura afectarà el 95% de les mateixes, és a dir, a 17,6 milions de clients. Però, en concret, com es veuran afectades cadascuna de les pòlisses esmentades?

Assegurança de la llar

Com sabem, l’assegurança de llar no és obligatòria, encara que sí molt recomanable, perquè hi ha contratemps imprevistos als nostres habitatges que poden sortir-nos molt cars. Per això, al nostre país hi ha 17 milions d’habitatges coberts.

Ara bé, precisament, com no estem obligats, una de les principals causes per donar-nos de baixa acostuma a ser el preu. És cert que cada any la prima s’incrementa una mica, a causa de l’IPC. Però, en aquesta ocasió, l’increment serà d’una mica més. Es calcula que, aquest any, l’assegurança de llar pujarà 6 euros més, fins a arribar als 301 euros de mitjana (fins ara aquesta xifra era de 295,5 euros/anuals). Fet que afectarà el total de persones que tenen el seu habitatge assegurat, és a dir, al 72% de les llars espanyoles.

Assegurança de cotxe

Enguany, els cotxes seran més cars. A la pujada de l’impost de matriculació, se suma la de l’assegurança. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), les famílies espanyoles paguen de mitjana a l’any 586,62 euros per l’assegurança de cotxe. Amb l’increment de l’impost sobre les primes, passarem a pagar uns 597,68 euros de mitjana, fet que suposa 11 euros més a l’any. Un increment que afectarà el total dels clients que tenen el seu vehicle assegurat (un 80% de les famílies del nostre país).

Assegurança de decessos

Aquest tipus de pòlisses també es veuran afectades per l’increment d’impostos. A Espanya, al voltant del 44% de les famílies tenen contractada una assegurança de decessos. Abans, la mitjana que es pagava era de 328 euros anuals, xifra que passarà a ser de 334 euros. És a dir, també es produirà un increment d’uns 6 euros.

Responsabilitat Civil (RC)

En aquest cas, les assegurances de RC s’encariran al voltant de cinc euros (de 261,2 euros a l’any de mitjana a 266). Com sabem, si una persona provoca danys a altres, està en l’obligació legal de reparar-los. Qui els ha ocasionat pot ser tant un particular com una gran empresa. En qualsevol cas, el risc d’aquest tipus de contingències i la quantitat amb què haurà d’indemnitzar varia en cada cas. Però, compte, perquè les xifres poden ser importants, sobretot, en el cas d’empreses. És aquí, on entra en joc l’assegurança de Responsabilitat Civil, que dóna cobertura a l’incident.

No obstant això, cal assenyalar que no totes les assegurances estan gravades amb l’IPS. Hi ha algunes que queden exemptes. Per exemple, les pòlisses d’assistència sanitària, malaltia, de vida -encara que sí que s’aplicaria a les garanties complementàries si existissin-, crèdit i caució, operacions de reassegurança, operacions relacionades amb plans de previsió, assegurances col·lectives o assegurances socials obligatòries, emprades com a alternativa als plans i fons de pensions, assegurances agràries combinades i operacions d’assegurança relacionades amb el transport internacional de viatgers o mercaderies.

Hi haurà una major exposició al risc?

Davant d’aquesta situació, es tem que una de les principals repercussions de la pujada de preus sigui una disminució de les proteccions que contracten les famílies i empreses i, per tant, una major exposició al risc per part del conjunt de la societat i de l’economia de país, tal com van advertir des de la patronal Unespa.

Des d’aquesta entitat, així com des del col·lectiu de mediadors d’assegurances, també van insistir que des d’un punt de vista social, perjudica els particulars, autònoms i empreses que, a través de l’assegurança i amb un criteri de responsabilitat, asseguren la seva vida diària, el seu patrimoni i les seves activitats empresarials i professionals davant els possibles danys que puguin causar a tercers.

A grans trets, l’impacte d’aquest gravamen es traduirà en el fet que pagarem un 33% més en concepte d’impostos. Amb la qual cosa, és possible que aquelles assegurances que no són obligatòries es contractin menys o inclús es donin de baixa. Però això provocaria una major vulnerabilitat, i més, tenint en compte la situació actual de crisi sanitària i les seves repercussions econòmiques.

Des de Cobertis, volem donar-te un consell: abans de prendre aquesta decisió, consulta-ho amb nosaltres. Els nostres corredors podran assessorar-te perquè prenguis la decisió més encertada; et podran oferir ofertes o alternatives, perquè escullis les modalitats que millor encaixen amb les necessitats de la teva família i el teu pressupost. D’aquesta manera, continuaràs protegit i evitaràs haver de penedir-te en un futur.

 

Cobertis
L'autor Cobertis
No hi ha cap comentari per llegir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *