Sabies que els autònoms que teletreballen a causa de la pandèmia no podran deduir-se les despeses?

Blog > Empreses > Sabies que els autònoms que teletreballen a causa de la pandèmia no podran deduir-se les despeses?

Des de la irrupció de la COVID-19, el teletreball ha permès a moltes empreses continuar amb el seu dia a dia, evitant les restriccions de mobilitat i d’activitat implantades per frenar els contagis de coronavirus. Així doncs, des del mes de març de l’any passat, molts treballadors han convertit el seu domicili en una oficina improvisada, accelerant la implantació del treball en remot al nostre país.

Com sabem el percentatge de teletreballadors es va disparar en els primers mesos de la pandèmia, passant d’un 5% d’empleats que realitzaven les seves tasques en remot el 2019 a un 34% a mitjans de 2020. Ara bé, aquesta mudança de l’oficina a casa ha suposat també una càrrega extra de treball per a la majoria d’empleats que ha posat a prova la conciliació entre l’àmbit laboral i el personal, fins al punt que el Govern va legislar al respecte a l’octubre.

Però, a banda de l’augment de les hores extra, implementar la feina a distància també genera despeses extra per als treballadors. Per això a la llei d’autònoms, aprovada el 2017, es va determinar que els treballadors per compte propi poguessin deduir-se un 30% de les factures d’aigua, gas, llum, telefonia i Internet, per la part de la seva llar que correspongui a la seva àrea de treball. Això, tot i que pot variar en cada cas, pot suposar un estalvi d’uns 35 euros mensuals.

Deducció només pels autònoms que teletreballessin abans de la pandèmia

Ara bé, també podran gaudir d’aquesta deducció els treballadors per compte propi que treballen al seu domicili, a causa de la Covid? Doncs, sembla que no serà possible, perquè la Direcció General de Tributs del Ministeri d’Hisenda ha manifestat que els autònoms que hagin començat a teletreballar per l’impacte del coronavirus no tenen dret als avantatges fiscals que existeixen per aquells que treballen habitualment des del seu habitatge; perquè, consideren que es tracta d’una ‘situació ocasional i excepcional’.

Aquesta resposta ha partit d’una consulta vinculant plantejada per una empleada autònoma que havia començat a treballar a distància a conseqüència de la crisi sanitària i reclamava deduir-se la part de les seves despeses en subministres de la llar, dels quals fa ús professional. Però, l’esmentada Direcció General de Tributs va rebutjar aquesta petició afirmant que per considerar aquestes despeses deduïbles és necessari que l’habitatge habitual es trobi parcialment subjecte a l’activitat.

Aquest organisme dependent d’Hisenda considera que, en aquest cas, l’habitatge no està vinculat a l’activitat sinó que el seu ús és provocat per la situació ocasionada amb la pandèmia. Sens dubte, aquest dictamen podria crear un precedent per a altres autònoms en la mateixa situació, limitant els beneficis fiscals en comparació amb aquells que ja teletreballaven des de fa uns anys.

Com era d’esperar, el fet de no tenir dret a aquesta deducció, ha provocat la indignació del col·lectiu d’autònoms. Des de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA) exigeixen a l’Agència Tributària que rectifiqui, urgentment, la seva postura i corregeixi la seva decisió, perquè consideren que és “una absoluta discriminació“. Afegeixen que “no és lògic que els autònoms que s’han vist obligats a confinar-se per ordre administrativa no puguin deduir-se ara les despeses que està ocasionant el desenvolupament de la seva feina a casa”.

A Cobertis estem al teu costat per resoldre els teus dubtes i per oferir-te les millors assegurances per al teu negoci o pime. Tenim una àmplia gamma de productes, a mida de les teves necessitats. Informa-te’n!

Cobertis
L'autor Cobertis
No hi ha cap comentari per llegir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *