Vacances sí o no. Podran agafar-se uns dies els autònoms, aquest estiu?  

Blog > Empreses > Vacances sí o no. Podran agafar-se uns dies els autònoms, aquest estiu?  

La pandèmia ha passat factura a tots els negocis en forma de pèrdues econòmiques. Especialment, s’han vist afectats els sectors de l’hostaleria i el turisme. Però no són els únics, els autònoms que es dediquen a la cultura, l’oci, el transport o l’agricultura, també s’han vist forçament perjudicats. En aquest context i segons dades d’un estudi de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), al voltant del 51% d’autònoms no podran agafar-se ni uns dies de desconnexió. 

Ara bé tot depèn de l’activitat a la qual es dediquin. En aquest sentit aquells pertanyents a professions liberals, és a dir, que treballen al món de l’educació, informació i comunicació o en activitats administratives, són els col·lectius que habitualment amb més facilitat podran abaixar a l’estiu la persiana. Amb independència de la situació de crisi generada per la Covid, fer vacances no és una decisió senzilla per aquests professionals. Doncs, a diferència dels treballadors assalariats que durant les vacances segueixen percebent el seu salari, els treballadors per compte propi si no treballen, no facturen. 

Els professionals de 40 a 54 anys, els que més es podran desconnectar 

Pel que fa a les edats, els autònoms de 40 a 54 anys són els que més dies lliures s’agafaran, ja que el 46% afirma que podran relaxar-se uns dies. Pel que fa als  joves, asseguren que els resulta impossible agafar-se un descans al llarg de tot l’any, per això, el 44% dels autònoms millennials seguiran treballant. 

Respecte als gèneres, el 38% de les dones autònomes diuen que no gaudiran de vacances aquest any, mentre que en el cas dels homes aquest percentatge és del 42%. Quant als autònoms amb fills menors de sis anys són els més afortunats, el 45% d’ells passaran uns dies allunyats del seu treball, davant de només el 40% d’aquells que no tenen fills.  L’informe d’ATA també revela que els que compten amb treballadors a càrrec seu marxen més de vacances a l’estiu que aquells que no tenen personal contractat. En xifres seria: el 46% davant del 38%, amb treballadors o sense, respectivament. 

Continuar pagant la quota o no durant les vacances… 

Molts d’aquests professionals es pregunten: continuo pagant la quota o deixo de pagar-la durant el període estival? Un autèntic dilema… Ara bé, tot i que d’entrada pot semblar avantatjós deixar d’abonar-la, no és pas així. Al contrari, cal tenir en compte que un mes que no cotitzin, és un mes a zero. De manera que no hauran treballat un any, sinó 11 mesos. I això pot afectar en un futur, a l’hora de rebre la pensió. 

Així doncs, el més important per evitar desajustos pressupostaris durant aquest període, és organitzar-se en funció de la situació i activitat laboral. A més, en el cas d’aquests professionals les vacances sempre han de ser una opció personal i personalitzada. És a dir, no és el mateix un autònom que acaba de començar, i necessita que arrenqui el seu negoci, que un altre ja consolidat, que segurament es pot permetre amb més facilitat ‘deixar de banda’ el seu negoci, uns dies.  

Sigui pel motiu que sigui, tot indica que només la meitat d’aquests professionals s’anirà de vacances aquest segon estiu atípic i per un període que no serà superior als 15 dies. A més, d’aquells que les podran fer, el 40% marxarà menys de vuit dies. Sens dubte, es tracta d’una realitat que afecta els més de tres milions de treballadors autònoms d’Espanya. 

Una altra de les realitats que perjudica aquests professionals és que només un de cada deu desconnecta totalment a l’estiu.  La majoria han d’estar pendents del seu negoci en tot moment.  Altres podran desentendre’s més, però hauran de dedicar una estona al dia a la seva feina. A més, bona part d’ells confessen que no es poden permetre estar ni una setmana sense ingressos, perquè el volum del seu negoci és baix. D’altres no volen parar, perquè no volen arriscar-se a perdre la seva clientela. També, es dóna el cas que no es poden permetre pagar a algú que faci la seva feina. 

Ara bé, el més greu que mostra l’informe d’ATA no és la quantitat d’autònoms que no podran gaudir de vacances aquest estiu, sinó aquells que mai se n’han anat des que van obrir el seu negoci, com manifesten el 23%, o els que fa cinc anys o més que no se’n van, un 20%. 

En definitiva, des de Cobertis us recomanem que, encara que sigui un mínim, trenqueu amb la rutina laboral de cada dia, ja que desconnectar us permetrà tornar amb les energies renovades. A més, perquè pugueu marxar més tranquils, posem a la vostra disposició les millors assegurances per als vostres negocis. Així, passi el que passi, us garantim que estareu coberts. En cas de dubtes, contacteu amb nosaltres! 

Cobertis
L'autor Cobertis
No hi ha cap comentari per llegir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *