2022, any de recuperació per a Multirisc Pime

Blog > Empreses > 2022, any de recuperació per a Multirisc Pime

*Entrevista de Carmen Peña, publicada a la revista Pymeseguros.com a Alex Ballús, responsable de producció de Cobertis

El ram Multirisc Pime s’ha vist afectat amb renovacions a la baixa o anul·lacions per tancament de negocis o impossibilitat de poder fer front als pagaments, per la situació provocada amb la pandèmia. Tot i això, Alex Ballús, responsable de Producció a Cobertis, confia que el 2022 es produirà una recuperació.

És ben sabut que la crisi generada per la Covid-19 ha influït negativament a les pimes. Alex Ballús, responsable de Producció a Cobertis, explica que “s’ha produït un tancament o descens d’activitat durant molt de temps, a molts sectors. A això cal unir els que s’han vist fortament afectats per manca de primeres matèries. Tot plegat ha significat un descens de les facturacions de les empreses i la necessitat de finançament. Això ha influït en el ram Multirisc Pime que s’ha vist afectat amb renovacions a la baixa o anul·lacions per tancament de negocis o impossibilitat de poder fer front als pagaments”.

Per al ram, “2021, en general, va ser un any de recuperació, després de la forta caiguda del 2020. L’evolució en vendes, treballadors, inversions i exportacions auguren unes bones expectatives per al 2022. Esperem que això comporti un creixement al ram Multirisc Pimes, després de dos anys complicats”, confia Ballús.

El problema més gran amb què s’estan trobant els corredors que treballen el ram de Multiriscos Pimes és l’enduriment de les condicions en alguns sectors i l’increment de primes força generalitzat. “A causa d’aquesta pitjor situació econòmica, hi ha sectors que s’han vist molt afectats en la contractació de les assegurances, perquè s’han deixat d’assegurar certes activitats o sectors, per l’agreujament de les condicions per part de les companyies per poder continuar acceptant el risc, o per la pujada de primes força generalitzada. Tot plegat ha provocat queixes per part dels assegurats. Això ha obligat els corredors a haver de justificar les mesures preses per les companyies i intentar mirar la millor opció asseguradora en cada cas”, explica el responsable de Producció a Cobertis.

Es diu que les asseguradores de Multiriscos posen cada vegada més atenció a les variables “financeres” del risc, és a dir, com les empreses en pèrdues influeixen en la freqüència sinistral i els sinistres relacionats amb el frau. Alex Ballús indica que “és possible que s’hagi incrementat la sinistralitat en els darrers anys, però no creiem que sigui a causa de la comunicació de sinistres fraudulents, que n’hi ha, sinó que potser ara es comuniquen petits sinistres, que anteriorment assumien les pròpies empreses”.

Actualment una de les amenaces més grans són les catàstrofes naturals com les inundacions, tempestes ciclòniques o terratrèmols, entre d’altres. L’augment de sinistres atmosfèrics no consorciables preocupa el ram de Multiriscos Pime.

En opinió del responsable de Producció a Cobertis, “la sinistralitat del ram, es podria millorar amb inversió, per part de les empreses, en la millora/adequació de les mesures de seguretat, elements de construcció i proteccions de les pimes” .

Un 15,5% d’asseguradores menys en multiriscos

A les Jornades de Perspectives d’ICEA es va dir que a Multiriscos els 10 primers grups asseguradors tenen el 77,9% del negoci i que el nombre d’entitats que opera a Multiriscos s’ha reduït un 15,5%. El problema és que, segons Ballús, “la situació actual pot comportar una mica més de concentració del ram Multiriscos, però entenem que és un ram que les companyies generalistes, de moment, no deixaran. Això significarà que es quedarà més o menys com en els darrers anys”.

Les pimes tenen el mapa de risc amb diferents característiques cadascuna. Per això, les companyies van donant solucions per sectors dactivitat, amb cobertures específiques segons els tipus de negocis. Però el responsable de Producció a Cobertis Correduría de Seguros pensa que “difícilment es pugui donar una solució individualitzada per a cada client. Aquí creiem que entra la tasca del corredor, complementant l’assegurança Multirisc amb els altres, per cobrir al màxim les necessitats de cada client”.

Aquesta capacitat d’assessorament i de cobrir les seves necessitats fa que gairebé el 70% de les primes de multiriscos estiguin distribuïdes a través dels mediadors. L’especialització dels corredors comporta un alt nivell d’assessorament que valora l’assegurat per a aquest tipus de riscos. Això el diferencia de la bancassegurances o companyies directes”.

Cobertis, als inicis, era una corredoria d’assegurances particulars, sobretot. “Però tenia la perspectiva de créixer en assegurances d’Empresa, implementant eines i formació per a l’especialització actual al ram de Multirriesgo Pimes i resta d’assegurances per a Empreses. Això l’ha fet que un 30% del seu negoci correspongui a Multiriscos Pimes, en aquest moment”, afirma Alex Ballús.

Cobertis
L'autor Cobertis
No hi ha cap comentari per llegir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *