Així funciona el nou complement per maternitat a les pensions

Blog > Particulars > Així funciona el nou complement per maternitat a les pensions

Amb l’objectiu de reduir la bretxa de gènere a les pensions, el Govern espanyol ha aprovat un nou complement de maternitat en aquestes prestacions socials. Aquesta mesura té com a propòsit reduir la desigualtat en les pensions entre homes i dones. Actualment, la diferència és del 30% i es vol aconseguir que només sigui un 5% inferior o fins i tot menys. Un cop assolida aquesta fita, està previst eliminar aquest ajut.

Aquesta nova compensació es pot demanar des del naixement o l’adopció del primer fill/a, i no del segon com era fins ara. Per tant, ajudarà a 30.000 mares que fins ara, no complien amb els requisits exigits per accedir-hi, doncs, s’atorgaven a partir del segon descendent. 

Tot i que els pares també podran optar-hi, sempre que acreditin que la seva paternitat els va suposar un perjudici a la seva carrera professional, el complement s’adreça especialment a les mares, doncs són elles les que pateixen més la caiguda de les percepcions a les seves pensions, arran de la maternitat.

Requisits per accedir al complement

Les condicions per tenir accés a aquesta prestació són, bàsicament, les cinc següents:

  • Cal estar adscrit/a a qualsevol règim del sistema de la Seguretat Social.
  • Es reconeix a totes les modalitats de pensió: jubilació, incapacitat permanent i viduïtat, excepte en la jubilació parcial. La jubilació anticipada voluntària també rebrà el complement amb aquesta millora.
  • Ser titular de la pensió, almenys, des de l’1 de gener del 2016.
  • El fill o fills han de ser biològics o estar legalment adoptats sense límit d’edat.
  • Els descendents han d’estar inscrits al Registre Civil Espanyol, encara que hagin nascut a l’estranger.

La quantia establerta

Des de 2016 aquest complement era progressiu, sobre la jubilació percebuda, en funció del nombre de fills (abans aplicat a partir de dos): 5%, per a dos fills, 10%, per a tres, i 15%, per a quatre o més fills. No obstant això, des d’ara se sumaran 400 euros anuals per fill i com hem comentat anteriorment, des del primer. Ara bé, aquest complement no té efectes retroactius, és a dir, no es pot sol·licitar per dones que hagin accedit a la pensió abans de l’1 de gener del 2016.

Tot apunta que aquest ajut beneficiarà especialment a les pensions més baixes. Així, com hem vist en el model preexistent, una dona amb dos fills podia rebre un 5% més de pensió, a partir d’ara, la pensió pujarà un 6% per a les dones que reben una pensió mitjana i un 8%, en el cas de les que reben una pensió mínima.

Per últim, cal assenyalar que el complement només es pot concedir a un dels dos progenitors. En aquest sentit, el Govern calcula que el 98% dels casos anirà adreçat a les mares perquè, laboralment parlant, és a elles a qui més els passa més factura el fet de tenir o adoptar un fill/a. En el cas que cap dels dos progenitors s’hagués vist perjudicat, per períodes sense cotitzar o per reduccions de treball, el complement s’adjudicarà directament a la mare.

Des de Cobertis volem estar al teu costat, perquè arribis a la teva jubilació amb uns bons ingressos i puguis mantenir el teu benestar i nivell de vida. Per això, t’oferim una àmplia gamma d’assegurances de vida i estalvi, perquè puguis triar la que millor s’adapta a les teves necessitats. Informa’t amb nosaltres!

 

Cobertis
L'autor Cobertis
No hi ha cap comentari per llegir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *