Com afectarà el Brexit al teu negoci? 

Blog > Empreses > Com afectarà el Brexit al teu negoci? 

Tres anys i mig després del referèndum, durant el qual, el Regne Unit va votar a favor d’abandonar la Unió Europea (UE), el Brexit s’ha formalitzat. Tot i que el passat 31 de gener es va fer públic, de moment UK continuarà vinculat a les normes i estructures de la UE fins al 31 de desembre de 2020. 

En aquests 10 mesos de transició, ambdues parts hauran de negociar com serà la seva futura relació. Avui dia, encara hi ha més incògnites que certeses sobre com evolucionarà tot. Però, de moment el que està clar és que aquesta desconnexió impactarà en l’activitat empresarial espanyola i de tota Europa. Especialment, afectarà les petites empreses que es dediquin a l’exportació o importació de béns britànics.

A hores d’ara, les relacions comercials continuen i continuaran exactament igual. Però, com hem comentat a partir de la data límit del 31 de desembre –data prevista per la sortida real- canviarà la situació i pot arribar a afectar en major o menor mesura a les empreses, en funció de si la sortida es fa ‘amb o sense acord’.

Sens dubte, el pitjor escenari és que sigui un Brexit dur, és a dir, que no es faci pactada. En aquest cas, el Regne Unit es convertiria en un país tercer. És a dir, no s’establiria cap tractat de bilateralitat. Tot això implicaria duanes, aranzels, impostos… A diferència d’altres països com els EUA o Suïssa -que no formen part de la UE-, però que sí que tenen acords aranzelaris, de lliure comerç, etc.

Així doncs, en funció de si es produeix un Brexit dur o tou, l’afectació que poden patir les empreses pot ser més o menys important. Però, situant-nos en la situació més adversa, què passaria si no hi ha acord? Com afectaria els negocis que exporten al Regne Unit?

Aspectes a tenir en compte si exporto al Regne Unit

En cas de produir-se un Brexit dur, l’afectació pot ser molt greu per a qualsevol tipus d’empreses; però, com hem comentat, les petites són les que més patirien les conseqüències. Una sortida a la valenta d’entrada, tindria implicacions en duanes, IVA i impostos especials.

Pel que fa a l’IVA, els enviaments al Regne Unit deixaran de considerar-se lliuraments intracomunitaris i es convertiran en exportacions. En aquest sentit, serà UK qui apliqui la seva pròpia normativa al respecte. 

També canvien els tràmits, ja que qualsevol enviament es convertirà en una exportació a un tercer país i s’haurà d’abonar els impostos especials que corresponguin. A més, això implica que caldrà fer una declaració d’exportació. Un cop en el destí, el pas per la duana britànica també serà menys àgil i pot ser que fins i tot sigui necessari tornar a pagar impostos. 

Així doncs, amb tants impostos, en cas d’empreses grans o multinacionals els sortiria més a compte deslocalitzar i crear allà les seves unitats de producció per vendre a UK. Però, és clar, això són uns costos molt elevats que un autònom o petita empresa no pot assumir. Per tant, segurament es veurien obligats a tancar les seves sucursals angleses.

I si importo productes del Regne Unit?

Doncs, en aquest cas tampoc t’alliberaràs de l’augment de la càrrega burocràtica. Hauràs de presentar una declaració d’entrada dels teus productes o serveis, una declaració duanera i una altra de dipòsit temporal. A més, als béns importats se’ls aplicaran els aranzels que corresponguin, i en alguns casos, serà necessari aconseguir una llicència concreta d’importació.

A més, també se’ls aplicarà IVA als productes perquè no es consideren una adquisició intracomunitària. A això cal afegir el pagament d’impostos especials sempre que sigui pertinent i la possibilitat d’haver-se de donar d’alta en el registre i identificació d’operadors econòmics.

En canvi si es produeix un Brexit tou, s’eliminarien molts d’aquests tràmits i es limitaria l’impacte econòmic de la ruptura. Actualment, encara no sabem exactament com aniria tot. A hores d’ara tot són especulacions; no sabem si hi haurà acord i en cas d’haver-hi quin tipus serà…

En definitiva, si ets un emprenedor o tens una petita empresa que compra o ven al Regne Unit és important que estiguis ben informat sobre com va evolucionant tot. A més, comptar amb una bona assegurança per al teu negoci és clau per estar protegit davant de qualsevol imprevist. En cas de dubtes, a Cobertis et podem assessorar sobre les millors pòlisses.

Cobertis
L'autor Cobertis
No hi ha cap comentari per llegir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *