Com ens afectarà la tornada a la normalitat després del confinament?

Blog > Particulars > Com ens afectarà la tornada a la normalitat després del confinament?

Des del 4 de maig, el Govern central està donant petites passes cap a una desescalada per posar punt final al confinament. De moment s’han fixat 4 fases, de la 0 a la 3, amb un ritme diferent a cada província o illa, en funció de la seva situació sanitària i epidemiològica. 

Així doncs, algunes zones avançaran abans que altres cap a la fase 1 i successives. Les dates podran variar, però segons l’Executiu la intenció és que s’estengui com a màxim fins a finals de juny, just abans que comenci la temporada forta de l’estiu. 

Ara bé, serà fàcil tornar a recuperar el nostre dia a dia i rutines després de més de vuit setmanes confinats? Tindrem por a tornar a sortir al carrer? Quines implicacions psicològiques pot tenir? Doncs, segurament la majoria de persones experimentaran por a contagiar-se o fins i tot, ansietat al sortir de casa. Davant aquesta situació, psiquiatres i psicòlegs llancen un missatge tranquil·litzador: és normal patir ansietat després de gairebé dos mesos de confinament.

Sens dubte, la crisi del Covid-19 ha tingut un gran impacte en la població, que mentre desconeix que passarà amb el seu futur laboral i familiar; cada dia llegeix, escolta o veu a les notícies que continuen morint moltes persones. 

El gran impacte psicològic de la crisi del Covid-19

Aquest difícil context afecta la nostra salut mental. En primer lloc, perquè ha estat molt inesperat. Al febrer, ningú es podia imaginar que al març patiríem una pandèmia i es declararia un estat d’alarma que tindria la població confinada a casa seva. I en segon, per la desconeixença de tot plegat. Portar tant de temps tancats és una experiència nova per a la majoria i pot generar diversos conflictes. A això se l’ha d’afegir com influeix en els ànims de les persones les xifres de morts, que gràcies a la gran tasca del personal sanitari i al confinament de la població, veiem com a poc a poc es van reduint.

La majoria de psicòlegs però, adverteixen que durant la tornada a la nova normalitat és molt probable que es produeixi un repunt de pacients amb problemes de salut mental. D’una banda, poden ser trastorns provocats directament pel confinament i de l’altra, pot ser que ja estiguessin abans i ara tornen a aparèixer amb més força.

Per tal d’evitar en la mesura del possible l’angoixa que es pot experimentar quan hem de tornar a reactivar-nos; és important que aprenguem a gestionar el malestar que sentim, durant el confinament i la desescalada. És a dir, hem d’intentar veure aquesta situació com una possibilitat per evolucionar i recuperar la vida que portàvem abans de tot això.

Viure el dol després de la pèrdua d’un ésser estimat

Malauradament, són moltes famílies que han perdut a algun familiar o conegut durant aquest confinament. En ells s’ha de fer especial èmfasi perquè són més vulnerables psicològicament. A més, com sabem, per evitar contagis no han pogut estar al costat dels seus éssers estimats en l’últim moment per poder acomiadar-se d’ells. Precisament, això té una gran repercussió en el seu estat d’ànim, ja que és molt dur i trist no haver-se pogut acomiadar de les persones que estimen de la manera que sempre es fa. 

Els símptomes més freqüents

Com ja hem anat comentant, el trastorn d’ansietat serà el símptoma més comú durant la desescalada. Es pot manifestar de dues formes: com la sensació d’estic bloquejat i no sé què fer o al contrari, em poso a fer de tot i llavors em sento millor. 

També, es pot produir un lleuger increment dels trastorns obsessius-compulsius que no deixen de ser un trastorn d’ansietat. A la par, també s’observa un augment d’una desconfiança obsessiva, provocada pel distanciament social. Pel que fa a la por a contraure la malaltia, pot haver-hi gent que eviti sortir al carrer per no enfrontar-se a una cosa que no es pot veure, com és el virus.

Quins seran els més afectats?

A qui li passarà més factura aquest tipus de trastorns? Segurament, els sanitaris seran una part de la població molt afectada. Fa molt de temps que estan a primera línia i han pogut quedar  trasbalsats per la quantitat de pacients que han mort, així com de companys. 

Així mateix, un altre sector implicat serà el de les persones que ha patit o pateixen problemes de salut mental, ja que és molt possible que pateixin un agreujament de les seves malalties. En canvi a l’altra cara de la moneda, els menys afectats serien els nens i nenes, ja que acostumen a ser forts psicològicament i tenen una capacitat d’adaptació extraordinària.

En definitiva, per poder reprendre les nostres vides amb un bon estat emocional i mental és important que sapiguem gestionar bé els nostres sentiments i emocions abans, durant i després del confinament. Treballar bé el que sentim durant aquesta etapa, ens ajudarà a superar-ho tot millor.

A Cobertis volem que mantinguis la teva salut en excel·lent estat en aquests moments tan complexos. Per això, posem a la teva disposició les millors cobertures en assistència sanitària. Ara més que mai, volem continuar estant al teu costat. Informa’t amb nosaltres!

Cobertis
L'autor Cobertis
No hi ha cap comentari per llegir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *