El Phishing-car o com estafar en la venda online de cotxes

Blog > Particulars > El Phishing-car o com estafar en la venda online de cotxes

Estàs pensant en comprar-te un cotxe de segona mà? Doncs, ves amb compte amb algunes ofertes de vehicles a Internet a preus super baixos. D’aquesta manera, evitaràs ser víctima del que es coneix com a phishing-car, una altra variant del phishing tradicional, en la qual, els ciberdelinqüents també intenten robar diners, dades bancàries o contrasenyes però, en aquest cas, el ganxo és la venda fraudulenta d’un vehicle.

Sens dubte, Internet és un entorn propici per a la proliferació d’estafes i altres enganys, en els quals, cada dia cauen més víctimes. En el cas del phishing-car, cal dir que hi ha organitzacions perfectament coordinades al darrere. A més, són difícils de localitzar, ja que publiquen anuncis en pàgines web legals de compravenda, amb dades reals de manera que, a priori, res fa sospitar que es tracta d’un anunci fals.

Com funciona el Phishing car?

Generalment, l’estafador posa un anunci a través d’Internet i com hem comentat, utilitza pàgines habituals de compravenda. No únicament una, sinó diverses al mateix temps; de vegades amb el mateix anunci.

L’anunci genera interès perquè acostuma a tenir un preu més baix del que és habitual, encara que no sempre és així. Normalment, utilitzen fotos de cotxes reals que els ciberdelinqüents agafen de promocions de venedors particulars. És habitual que els estafadors es posin en contacte amb anunciants per demanar imatges i dades dels vehicles a la venda, d’aquesta manera aconsegueixen donar més credibilitat i satisfer les demandes dels internautes que demanen ampliar informació o imatges dels vehicles sense aixecar sospites.

És important que no et deixis enganyar perquè el venedor t’enviï còpies dels papers del cotxe. El que sí que ha de ser senyal d’alarma és que et digui que està a l’estranger. És bastant freqüent que el venedor t’expliqui que s’ha hagut d’anar a viure a l’estranger i que s’ha portat el seu cotxe, però que rematricular-lo al país on resideix ara és massa car i que aquesta és la raó per la qual el vol vendre. Això, ja t’ha de fer sospitar que es tracta molt probablement d’una estafa. 

A més, amb l’objectiu que els clients tinguin poc temps per pensar i reaccionar, el ‘venedor’ utilitza tàctiques psicològiques per pressionar la víctima. Sobretot si percep dubtes en el comprador, és habitual que el tracti de convèncer dient-li que li urgeix la venda i que té altres compradors interessats.

Seguidament, posen problemes en el lliurament. El suposat venedor comenta a la víctima que ell no es podrà desplaçar a Espanya, de manera que l’entrega es farà mitjançant una empresa de transports especialitzada. De vegades utilitzen noms d’empreses reals, altres creen perfils falsos… D’aquesta manera, si el comprador tracta de localitzar l’empresa a Internet, podrà fer-ho i es pensarà que tot és legal.

Arriba el moment de fer el primer pagament. L’estafador sol·licita el 50% del preu en concepte de senyal i, a canvi envia una documentació falsa. Quan rep la documentació, la víctima fa una transferència per la meitat del preu que costa el cotxe.

A més, acostumen a posar com a excusa els problemes a la duana. El ciberdelinqüent contacta amb la víctima fent-se passar per l’empresa de transports que, en teoria, el portarà el cotxe al punt de lliurament. Li explica que hi ha hagut un problema a la duana i que hi ha d’abonar el 50% restant per poder introduir el cotxe a Espanya.

En aquest punt, el comprador contacta amb l’estafador per veure què passa. Aquest, per no aixecar sospites, li diu que li tornarà la primera transferència perquè en faci la segona i li envia un fals document de devolució.

En aquests moments, només poden succeir dues coses. O bé la víctima paga el que li queda i, des d’aquest moment, l’estafador no torna a donar senyals de vida. O bé, s’adona que alguna cosa passa i no fa cap altre ingrés, però ja haurà perdut el 50% del valor pactat per la venda.

Compte! Si veus això, pot tractar-se d’un anunci-estafa

Abans de fer una compra d’un cotxe o de qualsevol altre producte o servei de forma online, t’aconsellem que no facis el pas precipitadament i tinguis en compte els següents aspectes:

  • La web sempre ha de començar per https://, si no desconfia.
  • No facis el pagament fins que disposis del vehicle.
  • Demana fotos amb detalls del vehicle molt concrets. 
  • No et fiïs de les gangues o preus excessivament baixos.

En definitiva, si no vols ser víctima d’aquest tipus d’estafa, ves amb molta cura quan intentes comprar un cotxe o qualsevol altre producte per Internet. A Cobertis a més, t’assessorem perquè triïs la millor assegurança pel teu vehicle, informa’t amb nosaltres!

Cobertis
L'autor Cobertis
17/5000 Llegeix tots els comentaris

    Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *