Com detectar a temps el càncer de mama

Blog > Particulars > Com detectar a temps el càncer de mama

Segons dades de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), el càncer de mama es manté en segon lloc en incidència a Espanya amb 33.307 nous casos diagnosticats aquest 2019. Gràcies als avenços en matèria de recerca, cada any la mortalitat es va reduint i ja podem parlar d’una supervivència superior al 80%, transcorreguts cinc anys del diagnòstic.

Així doncs, avui dia 8 de cada 10 dones el superen. Ara bé, l’objectiu és seguir investigant i treballant fins a aconseguir que cap dona mori a causa d’aquesta malaltia. Precisament, cada 19 d’octubre se celebra el Dia Internacional del Càncer de Mama, una data en la qual es vol conscienciar la societat de la importància de la investigació i el diagnòstic precoç d’aquesta patologia.

La importància d’un diagnòstic precoç 

Precisament per detectar-lo en fases inicials, la prevenció és la clau. Per això, és recomanable que et realitzis autoexploracions mensuals per notar o palpar l’existència de possibles tumors. Per fer-ho de manera correcta has de:

  • Col·locar-te davant del mirall amb els braços caiguts i buscar canvis de pell, inflamacions, zones envermellides o qualsevol signe diferent.
  • Aixecar els braços i realitzar la mateixa exploració.
  • Tombar cap per amunt i amb la mà contrària, realitzar una exploració, primer la part externa i després la interna amb moviments circulars.
  • Finalment, s’ha d’examinar la zona de les aixelles amb els braços baixats.

En cas de detectar qualsevol protuberància o anomalia, has d’acudir immediatament al metge, com més aviat millor. Un cop estiguis a la consulta, no t’oblidis de posar en coneixement del facultatiu, si a la teva família hi ha hagut antecedents o casos similars. 

Seguiment de la patologia

Diagnosticar un càncer de mama suposa un trasbals emocional important. Sorgeixen molts dubtes, pors, inquietuds… Però, per tenir-lo a ratlla és fonamental seguir els controls mèdics, no només al principi; sinó durant totes les etapes de la malaltia. En un primer moment, pot produir una certa angoixa repetir l’experiència, però són la garantia que, si reapareix, estarà controlat des de l’inici. Recorda que si tens dubtes, apareixen nous símptomes o variació respecte al curs previst, és important que ho consultis, sense por ni reserves, amb el teu metge.

Actitud davant la malaltia

Sabies que l’èxit d’un tractament mèdic depèn molt de la manera en què cada persona l’afronta? En la mesura del possible, és fonamental adoptar una actitud positiva i compartir els sentiments i emocions amb els que estan més a prop: parlar amb la família, els amics, etc.

Per alleujar l’estrès que provoca el diagnòstic, és convenient no deixar que la malaltia es converteixi en el centre de la teva vida i combinar treball i oci per distreure la ment i sentir-te activa. 

Alimentació i hàbits saludables

És aconsellable seguir una dieta mediterrània rica en fruites, verdures i peix. Evita el consum excessiu de greixos i carns vermelles. També és preferible menjar sovint i en quantitats moderades. Sobretot quan el tractament adjuvant ha afectat la gana, no et privis de menjar el que t’agrada. Per prevenir la deshidratació que comporten alguns tractaments, has de beure aigua en abundància durant tot el dia (uns 2 litres diaris). Un últim consell, si acostumaves a fumar o beure alcohol de tant en tant, el millor és que abandonis aquests hàbits l’abans possible.

Investigació i conscienciació

Actualment, cal destacar una nova línia d’investigació sobre la medicina de precisió, més coneguda com personalitzada. Parlem de la que utilitza biomarcadors per establir un tractament individual per a cada persona.

D’altra banda, és important conscienciar les dones de més de 45 anys de la importància de fer-se mamografies de forma periòdica. D’aquesta manera, es descarta o s’evita agafar la malaltia en estadis avançats.

En definitiva, la combinació d’investigació i seguiment són crucials per fer passos de gegant contra el càncer de mama. 

A Cobertis, a més podem informar-te sobre les millors assegurances de salut, perquè puguis escollir entre els professionals sanitaris amb més reconeixement i experiència.  

Cobertis
The author: Cobertis
No comments to read

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *