Quins avantatges pot tenir per a una pime oferir un pla de pensions d’empresa?

Blog > Empreses > Quins avantatges pot tenir per a una pime oferir un pla de pensions d’empresa?

El 87% dels treballadors al nostre país no disposa d’un pla de pensions d’empresa. De fet, es tracta d’un producte de previsió poc conegut i que poques pimes espanyoles ofereixen. Però, malgrat les dificultats econòmiques actuals, apostar per aquesta solució d’estalvi, que permet complementar les pensions públiques, té tota una sèrie d’avantatges per a les mitjanes i petites empreses. Òbviament, també pels empleats, que podran gaudir dels mateixos beneficis que els treballadors d’una gran companyia. 

Què són els plans de pensions d’empresa?

Els plans de pensions d’empresa o ocupació (PPO) són una solució que ofereixen les companyies per estalviar de forma còmoda i rendible per a la jubilació dels seus empleats. A diferència dels plans individuals, aquests plans són promoguts dins d’una empresa o una administració pública (ajuntaments, diputacions provincials, universitats, etc.) en benefici dels seus treballadors. Per tant, són productes propis de cada empresa i no estan oberts a la participació de persones alienes a ella. És condició obligatòria tenir una relació laboral amb la dita entitat promotora del pla.

En el cas de tenir una pime ens surt a compte? Potser, la millor opció és decantar-se per un pla de pensions conjunt amb l’empresa que combini un fons conservador i un altre de molta exposició a renda variable. En aquests s’han de tenir en compte els anys que falten per a la jubilació, i en funció d’això es redueix l’exposició a renda variable i s’augmenta el pes de la renda fixa. D’aquesta manera, els empleats podrien tenir carteres personalitzades en funció de l’edat que tinguin.

Quant a les aportacions, habitualment, solen ser mixtes o només empresarials. La modalitat mixta permet que tant la companyia com el treballador aportin al pla; tot i que existeixen plans en què hi ha l’exclusivitat en l’aportació, és a dir, només recau en l’empresari. 

La seva forma de rescat varia en funció del que s’estipula a títol personal. Però, en general, s’articulen a través de complements a la pensió contributiva pública de manera mensual o en un únic pagament, en el moment oficial de la baixa en el sistema actiu. Això sí, quan es gaudeixen, tributen com a rendes del treball. 

Els principals avantatges dels PPO

D’entrada, cal dir que els plans d’ocupació tenen menys comissions que els plans de pensions individuals, fins i tot tenint en compte que aquestes han anat decreixent en els últims anys. Això fa que tinguin menys costos i per tant, una major rendibilitat.

A més, també ofereixen major garantia, ja que requereixen la constitució d’una Comissió de Control, formada de manera paritària per representants de l’empresa i dels treballadors per prendre decisions relatives a la destinació de les aportacions i supervisar el seu bon funcionament.

En aquesta línia, també cal remarcar els importants avantatges fiscals, tant per a la corporació com pels empleats. Les companyies poden deduir les aportacions a la base imposable de l’Impost de Societats i sempre han d’imputar als partícips. Per la seva banda, els treballadors poden descomptar-se les aportacions de la base imposable de l’IRPF fins a un límit de 8.000 euros a l’any; fins al moment del rescat, que com hem comentat, tributaran com a rendiments del treball.

Així doncs, tant si estàs al capdavant d’una petita empresa com d’un gran negoci, oferir a la teva plantilla un pla de pensions d’empresa es tradueix en tenir uns empleats més satisfets i, en conseqüència, més productius. Com sabem, juntament amb l’assegurança de salut és un dels beneficis socials millor valorats pels treballadors. Per tant, es tracta d’un bon incentiu pel teu equip que es traduirà en un major compromís i implicació envers l’empresa.

Estàs pensant a oferir aquest producte de previsió a la teva plantilla? Un consell és que t’informis detalladament de les característiques d’aquesta fórmula, per tal d’escollir la més adient en funció de com sigui el teu negoci i empleats. A Cobertis, et podem assessorar i guiar perquè triïs la millor solució per al teu equip. Contacta amb nosaltres i t’informarem!

Cobertis
L'autor Cobertis
No hi ha cap comentari per llegir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *