Com actuar si et veus afectat per un temporal?

Blog > Particulars > Com actuar si et veus afectat per un temporal?

Recentment, el litoral mediterrani ha patit les conseqüències del devastador temporal Glòria. De fet, segons dades del Consorci de Compensació d’Assegurances (CCS) les reclamacions econòmiques presentades pels milers d’afectats ascendiran a 76 milions d’euros.

Catalunya ha estat la comunitat autònoma que ha patit majors danys. El CCS estima 5.100 sinistres d’inundació i embat de mar. Dels quals, aproximadament, 4.100 corresponen a habitatges, comerços, indústries i obres civils, i 1.000 a automòbils arrossegats o inundats. Per això, el cost total estimat ascendeix a 51,1 milions d’euros. 

Altres zones afectades han estat: la Comunitat Valenciana (4.100 sinistres i un cost de 15,3 milions d’euros), Andalusia (1.200 sinistres; 6,6 milions d’euros), la regió de Múrcia (700 sinistres; 1,5 milions d’euros), les Illes Balears (300 sinistres; 1,3 milions d’euros), Aragó i Galícia (menor incidència en ambdues comunitats: 230 sinistres i 670.000 €).

Malauradament, tal com pronostiquen els meteoròlegs, fenòmens com aquest cada cop seran més freqüents, a causa de l’escalfament global i a les conseqüències del canvi climàtic. Tots recordem encara, els danys que va ocasionar la DANA al setembre, valorats pel CCS en més de 435 milions d’euros.

Així doncs, si el teu habitatge, local, negoci o indústria ha patit els efectes de la Glòria; segurament, t’hauràs preguntat: ara què faig? Com puc reclamar? Per on començo? Doncs, el primer pas és posar-te en contacte amb el teu corredor. Aquest professional serà l’encarregat ajudar-te amb les gestions pertinents per interposar la teva reclamació.

L’important paper del Consorci 

Com les pòlisses no cobreixen els danys produïts per catàstrofes extraordinàries, cal posar-se en contacte amb el Consorci, un organisme únic a Espanya, encarregat d’atendre els damnificats pels anomenats riscos extraordinaris –des de terratrèmols, catàstrofes naturals fins a atemptats terroristes o actuacions de les Forces Armades i Cossos de Seguretat-. 

Ara bé, hi ha un requisit imprescindible per poder accedir a la corresponent indemnització del Consorci: comptar prèviament amb una assegurança -al dia de pagament-, que cobreixi els danys propis. És a dir, si la Glòria va arrossegar el teu cotxe o va inundar la teva llar o local has de tenir les corresponents pòlisses de cotxe i llar que cobreixin danys. Cal recordar també que t’indemnitzaran en funció del capital que tinguis assegurat.

Un aspecte a tenir molt en compte, ja que si no disposem de cap assegurança -un fet que no acostuma a passar-, no rebràs cap compensació econòmica per part del Consorci. 

Però, què ocorre en cas de declaració oficial de zona catastròfica? Doncs en aquest cas, els ajuts acostumen a córrer per compte de l’Estat. És a dir, el Consell de Ministres és qui posa a disposició dels afectats uns crèdits o ajuts a fons perdut. A més, paral·lelament el Consorci també indemnitza el que correspongui, però fins i tot en aquest cas extrem, és indispensable comptar amb una pòlissa per rebre el que ens pertoqui. 

Quan es presenta la sol·licitud d’indemnització pel sinistre?

Aclarit el requisit principal, el següent pas és presentar la reclamació com més aviat millor. D’aquesta manera, es facilita la valoració dels danys i s’agilitza la tramitació de la sol·licitud. El termini ideal seria dins dels 7 dies després de produir-se el sinistre com estableix la Llei de Contracte d’Assegurança. El document ha d’incloure les dades identificatives de la pòlissa, el prenedor i l’assegurat, el risc danyat i el compte bancari de la persona afectada.

Segurament, el teu corredor també t’haurà sol·licitat altre tipus de documentació més específica, que cal tenir en cas de rebre la visita d’un perit del Consorci:

  • Pressupostos i factures de reparació dels danys i dos exemplars (original i còpia) de la pòlissa i del rebut de pagament de prima corresponent al període en què s’haguessin produït els danys. A més, d’algun rebut o document bancari, on vulguis que t’ingressin la indemnització.
  • Conservar les restes béns danyats. Sempre que et sigui possible val la pena, si no pots; doncs, fotografies dels materials danyats. Així el perit ho podrà valorar tot millor. 

Com fer arribar la documentació al Consorci?

Doncs, com hem comentat, el teu corredor s’encarregarà de fer-la arribar al Consorci i de defensar els teus interessos. Lògicament, també ho pots fer a títol individual a través de les diferents vies que el CCS habilita a la seva web: www.consorseguros.es. Però, si vols fer-ho amb totes les garanties, el millor és confiar en el teu corredor. 

Si tens dubtes, a Cobertis et podem ajudar a resoldre’ls. Posa’t en contacte amb nosaltres!

Cobertis
L'autor Cobertis
17/5000 Llegeix tots els comentaris

    Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *