Quant de temps he de guardar les factures si sóc autònom?

Blog > Empreses > Quant de temps he de guardar les factures si sóc autònom?

En aquests moments, som conscients que la crisi del coronavirus està impactant de ple als aproximadament 3 milions d’autònoms que hi ha a Espanya. Per aquest motiu, el Govern central ha aprovat un Decret de mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social del COVID-19. 

Segons aquesta normativa, tots els autònoms amb pèrdues severes -en cas de facturacions reduïdes a més d’un 75% o bé, si la seva activitat ha quedat suspesa, arran de la declaració de l’estat d’alarma- podran accedir a una prestació extraordinària per cessament d’activitat i quedaran exonerats de pagar les quotes a la Seguretat Social. 

Però com sabem, es tracta d’una crisi temporal, que entre tots i totes la superarem. Per això, no està de més, recordar algunes qüestions que formen part del dia a dia d’aquests emprenedors; per tenir-les ben fresques quan tot torni a la normalitat. Per exemple, un dubte molt freqüent que aquest col·lectiu acostuma a tenir és: quant de temps s’han de conservar les factures que s’emeten?

Doncs, segurament sabràs que és molt important guardar-les, per si reps una inspecció d’Hisenda en el futur. D’aquesta manera, estaràs protegit davant de possibles conflictes legals. Però, si tens dubtes respecte a si cal conservar-les mesos o anys. T’ajudem a resoldre-ho:

Els llibres i justificants del teu negoci cal conservar-los, com a mínim, sis anys

En primer lloc, cal destacar que el Codi de Comerç estableix que els documents, llibres i justificants d’un negoci han de guardar-se durant almenys sis anys, comptats a partir de l’últim assentament de l’exercici. La normativa afecta tant a autònoms com a entitats mercantils. Aquests arxius abasten tots els llibres i documentació que generin drets i obligacions amb altres persones i empreses, i l’has de guardar encara que cessi l’activitat empresarial.

Sempre és convenient custodiar la documentació, tot i que els impostos prescriuen quatre anys després de la presentació dels documents. Però, pel que pugui passar, els experts sempre recomanen conservar factures i justificants. Si Hisenda revisa de nou els impostos o presentes una declaració complementària, el còmput dels quatre anys s’inicia de nou per interrupció de la prescripció.

Altres terminis a tenir en compte són el de les pèrdues -si les tens, hauràs de guardar tota la paperassa que les acredita durant almenys deu anys- o la dels actius –hauràs de conservar les factures nou anys, si són béns mobles i catorze si són immobles -.

Cal destacar que la normativa vigent obliga a conservar les factures rebudes, còpies o matrius de les factures expedides i justificants. També, has de guardar els documents relatius al pagament de l’impost a la importació. Sempre intenta mantenir-les en el mateix suport en què han estat emeses. És a dir, si les has enviat en paper, has de tenir una còpia en aquest format i si les has enviat en format digital, hauràs de tenir-ho en aquest suport. D’altra banda, si les has emès des de l’estranger, pots decidir si la conservació es fa a Espanya o a l’estranger, tot i que allà només és vàlid en format online.

A més, de tenir clar durant quant de temps has de guardar les teves factures per evitar problemes legals; no està de més, comptar amb una bona assegurança multirisc. D’aquesta manera, protegiràs el teu negoci tant en qüestions jurídiques com davant de qualsevol contratemps o accident: robatoris, incendis, desperfectes, etc. En aquest sentit a Cobertis comptem amb un ampli ventall d’assegurances per a autònoms amb les cobertures que necessites. Informa’t amb nosaltres!

Cobertis
L'autor Cobertis
No hi ha cap comentari per llegir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *